| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 


 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама), понедељак-четвртак: 10:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
2, Vasilissis Olgas Street
1101 Engomi, Nicosia
CYPRUS

Телефон: + 35722 / 777-511, 772-924 Локација/Мапа
Факс:       + 35722/ 775-910 Конзуларна надлежност
Е-mail: nicosia@serbia.org.cy Почасни конзули
Веб сајт: http://www.nicosia.mfa.gov.rs  

КОРОНА ВИРУС

COVID-19

УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

Држављани РС могу да уђу на Кипар, а од 19. августа 2021. године Р. Србија ће се наћи у „црвеној категорији“ земаља, те ће тако сва лица која нису вакцинисана морати да имају два негативна PCR теста, први 72 сата пре лета и други одмах по слетању на Кипар (тестирање се обавља на аеродрому, о трошку путника, а време до добијања резултата се мора провести у самоизолацији). Од ове обавезе се изузимају деца млађа од 12 година.

Oдређене категорије лица ће моћи да се укрцају на лет без теста, али су дужни да се тестирају по доласку на Кипар: лица која имају регулисан боравак на Кипру и која су примила бар једну дозе вакцине, лица која имају регулисан боравак на Кипру узраста 12-15 година, лица која имају регулисан боравак на Кипру узраста 16-18 који су примили прву дозу вакцине, као и лица која из медицинских разлога не могу да се вакцинишу, а поседују доказ о томе од Министарства здравља РК. У таквим случајевима, лица која спадају у неку од наведених категорија, морају остати у обавезној самоизолацији 72 сата, а након тога обавити још једно PCR тестирање. Уколико је поновљени тест негативан, могу прекинути самоизолацију.

Путници који поседују сертификат о вакцинисању нису у обавези да раде PCR тест, али могу бити насумично тестирани на кипарском аеродрому, и то о сопственом трошку. Вакцине које се признају на територији Кипра: Фајзер-Бионтек, Астра Зенека, Џонсон&Џонсон, Модерна, руска вакцина Спутњик В, кинеске вакцине Синофарм и Синовак.

Сви путници су у обавези да електронски попуне пропусницу (CyprusFlightPass) 48 сата пре лета на https://www.cyprusflightpass.gov.cy  која туристима служи за несметано кретање на Кипру 7 дана, након чега су у обавези да на свака 3 дана раде PCR/Rapid test (уколико нису вакцинисани).

 

Информације о епидемиолошкој ситуацији и епидемиолошким мерама у Р. Кипар можете пронаћи на сајту:

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/eng

 

УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Информације о режиму уласка у Републику Србију можете погледати на следећем линку:

https://mfa.rs/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak


 
 
 
ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ

25. септембар 2021. године

ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:

 

Oпширније...
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ БРНАБИЋ НА ГЛОБАЛНОМ КОВИД-19 САМИТУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БЕЛЕ КУЋЕ

22. септембар 2021. године

ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ БРНАБИЋ НА ГЛОБАЛНОМ КОВИД-19 САМИТУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БЕЛЕ КУЋЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.

Премијерка је у поруци истакла да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину. Захваљујући годинама улагања у дигитализацију и развоја еУправе, успели смо да организујемо компликовани и сложени процес вакцинације веома ефикасно и то на начин да буде фокусиран на грађане, објаснила је она. Међутим, како је додала, од самог почетка били смо свесни да ово није само ствар наших грађана и само наша борба. У борби против пандемије Ковид-19 или смо сви безбедни или нико није безбедан. Управо зато, поред набавке вакцине за наше грађане, донирали смо вакцине и грађанима региона западног Балкана, али и другим земљама, подсетила је она и прецизирала да је Србија донирала 230.000 доза вакцина региону, вакцинисали смо стране држављане у Србији са приближно 300.000 доза и издвојили смо 570.000 доза вакцина за земље Африке и Азије. Брнабић је напоменула да је Србија већ започела са производњом ковид вакцине од једног произвођача, а да ће до краја године започети производњу и од другог, јер на тај начин желимо да помогнемо и подржимо све људе и земље којима су вакцине потребне. Ово је пандемија у којој или ћемо победити заједно или ћемо изгубити заједно, али морамо да се боримо заједно, поновила је премијерка. Зато Србија подржава циљеве овог глобалног самита, нагласила је она и ислазала захвалност Сједињеним Америчким Државама и председнику Бајдену што су организовали самит и подржали заједничке напоре у борби против пандемије Ковид-19. Вакцине су једини излаз у борби против пандемије, закључила је Брнабић. Извор/Фото: www.srbija.gov.rs

Oпширније...
ИСТОРИЈСКА БЛИСКОСТ И ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КИПРА

22. септембар 2021. године  

ИСТОРИЈСКА БЛИСКОСТ И ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КИПРА

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је у Њујорку са министром иностраних послова Републике Кипар Никосом Христодулидисом.

Oпширније...
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова