| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама), понедељак-четвртак: 10:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
2, Vasilissis Olgas Street
1101 НИКОЗИЈА
КИПАР

Телефон: + 35722 / 777-511, 772-924 Локација/Мапа
Факс:       + 35722/ 775-910 Конзуларна надлежност
Е-mail: nicosia@serbia.org.cy Почасни конзули
Веб сајт: http://www.nicosia.mfa.gov.rs  

 

КОРОНА ВИРУС

COVID-19 

Информације о епидемиолошкој ситуацији и епидемиолошким мерама у Р. Кипар можете пронаћи на сајту: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/eng

УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

Почев од 1. априла 2021. године Р. Србија ће се налазити у тзв. црвеној групи, што практично значи да ће држављанима РС бити омогућен улазак на територију Р. Кипар уколико поседују два негативна PCR теста- први не старији од 72 сата пре поласка, тј. укрцавања на лет, а други по доласку на Кипар (обавеза самоизолације док не стигну резултати).

Грађани који имају регулисан боравак на Кипру могу се укрцати на лет без негативног теста, али су дужни по доласку на Кипар да ураде оба теста (први одмах по доласку а други три дана након доласка, док време између два теста проводе у самоизолацији).

Уколико су резултати тестова негативни, може се прекинути самоизолација. Резултати тестирања морају бити послати на следећу електронску адресу: monada@mphs.moh.gov.cy

Путници који поседују сертификат о вакцинисању на територији РК, независно од тога које држављанство имају и из које земље долазе, неће морати да буду подвргнути додатном PCR тестирању по доласку на Кипар, нити ће морати у обавезну самоизолацију или карантин, нити ће бити потребно да траже специјалну дозволу за улазак. То не значи да ће бити изузети од насумичног тестирања на кипарским аеродромима по доласку и свакако ће морати да поднесу захтев за пропусницу за лет путем овог линка: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/vaccinated-fly-request

Поред наведеног, додатни услов за улазак на територију РК је да је прошао одређени број дана од последње примљене дозе вакцине и датума путовања, који је за сваку од наведених вакцина приложен у наставку:

Џонсон & Џонсон Четрнаест (14) дана треба да прође од последње дозе вакцине (вакцина са једном дозом) и датума путовања.

Астра-Зенека Седам (7) дана треба да прође од последње дозе (вакцина са све дозе) и датума путовања.

Фајзер-Биотек Седам (7) дана треба да прође од последње дозе (вакцина са две дозе) и датума путовања.

Модерна Четрнаест (14) дана треба да прође од последње дозе вакцине (вакцина са две дозе) и датума путовања.

Све релевантне информације се могу наћи на следећим линковима:

https://cyprusflightpass.gov.cy/en/vaccinated-passengers

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/eng/categories/important-announcements

Сви путници који долазе на Кипар су у обавези да електронски попуне пропусницу за лет (CyprusFlightPass) у периоду од 24 сата пре самог лета www.cypruflightpass.gov.cy

Сва неопходна документа могу да се нађу и попуне електронски на електронској платформи, највише 24 сата пре лета: https://www.cyprusflightpass.gov.cy

 

Дневно ажурне информације у вези са мерама Владе Р. Србије могу се наћи на следећем линку: https://www.srbija.gov.rs/

УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ 

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Р. Србије, лицима која у Р. Србију долазе из било које државе света, изузев из: 1) Р. Албаније; 2) Босне и Херцеговине; 3) Р. Бугарске; 4) Р. Северне Македоније и 5) Црне Горе, дозвољен је улазак у Р. Србију под условом да поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, не старији од 48 часова од датума издавања резултата (односно од 72 сата, у случају када постоји кашњење на уласку у Р. Србију, а које се не може приписати кривици путника, као нпр. кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и слично).

Лицима која долазе из Сједињених Америчких Држава уместо негативног RT-PCR теста признаје се, под истим условима, негативан Антиген FIA Rapid test. Ослобађање од обавезе поседовања негативног ПЦР теста не односи се на лица која само транзитирају преко Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније и Црне Горе, ради доласка у Србију.

ДРЖАВЉАНИМА Р. СРБИЈЕ, који долазе из свих осталих земаља (осим из горе наведених пет), а кoји не поседују негативан RT-PCR тест (односно негативан Антиген FIA Rapid test ако долазе из САД), уручује се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају се на обавезу јављања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе. Мера карантина престаје да важи ако лице коме је одређена у периоду трајања мере добије негативан RT-PCR тест, издат од стране референтне лабораторије у Србији.

- НА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНЕ КОЈИ ИМАЈУ ОДОБРЕН ПРИВРЕМЕНИ БОРАВАК или стално настањење у Р. Србији (без обзира из које земље долазе, осим ако долазе из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније и Црне Горе) примењују се мере наведене у претходном пасусу.

- ДОМАЋИМ И СТРАНИМ ДРЖАВЉАНИМА КОЈИ УЛАЗЕ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗБОГ ПОСЛОВНИХ РАЗЛОГА, уз претходно обавештавање Привредне коморе Србије, дозвољен је улазак у Републику Србију под условом да у року од 24 часа од часа преласка државне границе доставе Привредној комори Србије негативан RT-PCR тест или антиген тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије Републике Србије.

ОД ОБАВЕЗЕ ПОСЕДОВАЊА НЕГАТИВНОГ RT-PCR ТЕСТА ИЗУЗЕТИ СУ:

1) СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ КОЈИ СУ У ТРАНЗИТУ КРОЗ РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) посада и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија;

3) посада, особље и путници који су у транзиту, односно трансферу преко међународних аеродрома Републике Србије;

4) акредитовани чланови особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланови њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

5) МАЛОЛЕТНИ ДРЖАВЉАНИ Р. СРБИЈЕ (односно малолетни страни држављани који у Р. Србији имају одобрен привремени боравак или стално настањење) ДО НАВРШЕНИХ 12 ГОДИНА ЖИВОТА;

6) МАЛОЛЕТНИ СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ СТАРОСТИ ДО 12 ГОДИНА, АКО РОДИТЕЉ, старатељ или друго лице које је у пратњи детета поседује негативан тест, уколико је потребан;

7) припадници страних војних, полицијских и других служби безбедности који су у транзиту преко територије Републике Србије или долазе у Републику Србију ради извршења службених задатака уз претходну најаву.

8) чланови посаде приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републику Србију, КАДА СЕ РАДИ О ПОСАДАМА: – теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије; – теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе; – аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија; – железничких возила и возопратно особље и – хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем.

9) ЛИЦА ИЗ ПОГРАНИЧНОГ ПОДРУЧЈА КОЈА ОБАВЉАЈУ ПОЉОПРИВРЕДНЕ РАДОВЕ И ИМАЈУ ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ОДНОСНО ПОГРАНИЧНОМ ПОДРУЧЈУ СУСЕДНЕ ДРЖАВЕ, а која су дужна да приликом преласка државне границе, ради обављања пољопривредних радова на том земљишту, поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту (држављани суседних држава - под условом реципроцитета);

10) ЛИЦА КОЈА СУ СТАНОВНИЦИ ПОГРАНИЧНОГ ПОДРУЧЈА И КОЈА СУ ЗАПОСЛЕНА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ОДНОСНО СУСЕДНЕ ДРЖАВЕ, којима је послодавац из Републике Србије, односно суседне државе, издао документ о радном ангажовању (држављани суседних држава - под условом реципроцитета).

11) ЛИЦА КОЈА СУ ВАН ТЕРИТОРИЈЕ Р. СРБИЈЕ БОРАВИЛА МАЊЕ ОД 48 ЧАСОВА, А ПОСЕДУЈУ негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији не старији од 48 часова од времена издавања (односно од 72 часа, у случају када постоји кашњење на уласку у Р. Србију, а које се не може приписати кривици путника, као нпр. кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и слично).

УПУТСТВО:http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/ministarstva/uputstvo/2020/151/1/re


 
 
 
ШЕФОВИ ДИПЛОМАТИЈЕ КИПРА И ГРЧКЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ СА МИНИСТРОМ СЕЛАКОВИЋЕМ

ШЕФОВИ ДИПЛОМАТИЈЕ КИПРА И ГРЧКЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ СА МИНИСТРОМ СЕЛАКОВИЋЕМ

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић са шефовима дипломатија Грчке и Kипра Николасом Дендијасом и Никосом Христодулидисом обишао је данас Храм светог Саве и упознао их са детаљима градње и унатрашњим изгледом највећег православног храма на Балкану.

Високу делегацију примили су представници СПЦ-а, а грчки и кипарски гости су већ на уласку показали интересовање за сваки детаљ у Храму.

Шефови дипломатија нису крили одушевљење мозаиком који се простире на површини од 15.000 квадратних метара, а министар Дендијас је утиске прокементарисао речима да је одушевљен и да храм, а посебно мозаик изгледају спектакуларно.

На крају посете храму, представници СПЦ даровали су госте, на чему се посебно захвалио министар спољних послова Kипра Никос Христодулидис.

Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊЕ МИНИСТРУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА КИПРА

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊЕ МИНИСТРУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА КИПРА

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је министру иностраних послова Kипра Никосу Христодулидису Орден српске заставе првог степена, за посебне заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Kипра.

"Драги пријатељу, част ми је да могу лично да вам уручим орден. Одликовани сте поводом Дана државности Србије и желим целокупној српској јавности да кажем да је носилац овог одличја драги пријатељ, министар Kипра, државе која је увек била уз нашу земљу и наш народ, земље која је стала у одбрану међународног права и правде залажући се увек за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије и истрајавајући у таквом ставу упркос притисцима", рекао је председник Вучић.

Он је указао да је Србија управо захваљујући министру Христодулидису увек сматрала Kипар најближим пријатељем не само у оквиру ЕУ, већ и међу свим другим земљама и додао да је Србија увек умела да цени снажну подршку Kипра.

Председник Вучић изразио је уверење да ће српско-кипарска сарадња у свим областима друштвено-привредног живота бити све богатија, а везе све јаче и рекао да се нада да ће ускоро у Београду угостити председника Kипра на седници Високог савета за сарадњу Србије и Kипра.

"Хвала вам на томе што увек показујете поверење и љубав према српском народу, баш као што ми показујемо озбиљност, одговорност и поверење у наше односе са Kипром. Хвала на свему, а ми ћемо гледати да вама и вашем народу узвратимо", казао је председник Вучић.

Министар спољних послова Републике Кипар рекао је да је почаствован што је добитник вредног признања, те да га прихвата са огромном захвалношћу која је израз историјских веза, заједничких културних вредности, верске традиције и дуготрајних веза пријатељства које нас уједињује.

"Током историје суочавали смо се са бројним изазовима који су претили егзистенцији наших народа, али смо са великом одлучношћу, која је постала карактеристика наших народа и солидарношћу и подршком успели да одговоримо на изазове и стекли смо право да у будућност гледамо са оптимизмом, радећи са комшијама на развијању мира, безбедности и просперитета", рекао је кипарски министар.

05.04.2021.

Извор: Председништво Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл


ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНЦИ СА ГРЧКОМ И КИПРОМ СВАКИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ

ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНЦИ СА ГРЧКОМ И КИПРОМ СВАКИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ

Министар спољних послова Никола Селаковић одржао је данас трилатерални састанак са министрима иностраних послова Кипра Никосом Христодулидисом и Грчке Никосом Дендијасом.

Шеф српске дипломатије том приликом истакао је да је са колегама разговарао о европској будућности наше земље, али и да је постигао договор о састанцима сваких шест месеци, на којима ће говорити о темама из више области који су од интереса за Србију, Грчку и Kипар.

Селаковић је указао да се разговарало и о економској сарадњи, инфраструктури, јачању веза, енергетици, о снабдевању гасом из различитих извора и различитим путањама и истакао да је главни циљ Србије у регионалној политици очување мира и стабилности.

Како је додао, министри су се сагласили да је потребна већа сарадња у области туризма, пољопривреде, и ИТ сектора.

Министар Селаковић захвалио је Грчкој и Kипру на принципијалној подршци по питању очувања суверенитета и интегритета Србије, али и по питању европских интеграција и указао да Србија даје подршку Грчкој за наставак дијалога са Турском, као и када је реч о договору са Албанијом у вези са одређивањем граница између две земље.

Такође, Србија је, истиче, поновила подршку суверенитету Kипру и такође дала подршку за наставак дијалога између Kипра и Турске.

Министар спољних послова Kипра Никос Христодулидис захвалио је Селаковићу на гостопримству, наводећи да три земље имају пријатељске везе, а да будућа трилатерална сарадња представља стварање позитивне агенде у интересу свих народа.

Он је истакао да ће грађани и Србије и Грчке од 1. априла моћи да путују на Kипар уз негативан ПЦР тест, наводећи да је то први корак ка враћању у нормално стање. „Kрајњи циљ је јачање стабилности и благостања Западног Балкана и Источог Медитерана”, рекао је Христодулидис и честитао Србији на импозантном темпу имунизације који нашу земљу ставља у сам светски врх.

Министар иностраних послова Кипра нагласио је да је данас српском колеги потврдио и снажну подршку Србији и спремност за сваку могућу помоћ у остваривању стратешког циља уласка у ЕУ, као и када је у питању непризнавање KиМ.

Министар иностраних послова Грчке Никос Дендијас је указао на перспективу сарадње Грчке и Србије у области енергетике и безбедности, као и инфраструктуре. Дендијас је рекао да га брину мигрантски токови, а поручио је и да Турска мора да јача контролу својих граница.

Шеф грчке дипломатије поновио је подршку његове земље Србији на европском путу и прецизирао да је грчки премијер дао налог да се учини све да се помогне нашој земљи на том путу.

05. април 2021.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова