| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 


 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама), понедељак-четвртак: 10:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
2, Vasilissis Olgas Street
1101 НИКОЗИЈА
КИПАР

Телефон: + 35722 / 777-511, 772-924 Локација/Мапа
Факс:       + 35722/ 775-910 Конзуларна надлежност
Е-mail: nicosia@serbia.org.cy Почасни конзули
Веб сајт: http://www.nicosia.mfa.gov.rs  

 

КОРОНА ВИРУС

COVID-19 

УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

Република Кипар је од 10. маја 2021. године отворена за туристе из око 65 земаља, укључујући Србију, који су завршили свој програм вакцинације и те особе неће имати никаквих ограничења у кретању.

Као потврду за кретање дужни су да код себе имају пропусницу Cyprusflightpass коју су попунили пре доласка на Кипар, било у штампаној или електронској форми на мобилном уређају.

Вакцине које се признају на територији РК су Фајзер-Биотек, Модерна, АстраЗенека и Џонсон & Џонсон, као и руска вакцина Спутњик, а од 21. маја и кинеска вакцина Синофарм.

Република Кипар прихвата потврду о вакцинацији без спровођења негативног PCR теста на коронавирус од дана завршетка вакцинације. То значи да, ако је особа данас примила другу дозу или завршила вакцинацију, моћи ће да путује на Кипар без негативног PCR теста (осим вакцине Џонсон и Џонсон за коју је потребно да прође 14 дана од вакцинисања другом дозом).

Од 1. априла 2021. године Р. Србија се налази у тзв. црвеној групи, што практично значи да jе држављанима РС, који нису вакцинисани, омогућен улазак на територију Р. Кипар уколико поседују два негативна PCR теста- први не старији од 72 сата пре поласка, тј. укрцавања на лет, а други по доласку на Кипар (обавеза самоизолације док не стигну резултати).

Грађани који имају регулисан боравак на Кипру могу се укрцати на лет без негативног теста, али су дужни по доласку на Кипар да ураде оба теста (први одмах по доласку а други три дана након доласка, док време између два теста проводе у самоизолацији).

Уколико су резултати тестова негативни, може се прекинути самоизолација. Резултати тестирања морају бити послати на следећу електронску адресу: monada@mphs.moh.gov.cy

Све релевантне информације се могу наћи на следећим линковима:

https://cyprusflightpass.gov.cy/en/vaccinated-passengers

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/eng/categories/important-announcements

Сви путници који долазе на Кипар су у обавези да електронски попуне пропусницу за лет (CyprusFlightPass) у периоду од 24 сата пре самог лета www.cypruflightpass.gov.cy

Сва неопходна документа могу да се нађу и попуне електронски на електронској платформи, највише 24 сата пре лета: https://www.cyprusflightpass.gov.cy

Информације о епидемиолошкој ситуацији и епидемиолошким мерама у Р. Кипар можете пронаћи на сајту: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/eng

Дневно ажурне информације у вези са мерама Владе Р. Србије могу се наћи на следећем линку: https://www.srbija.gov.rs/

 

УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Информације о режиму уласка у Републику Србију можете погледати на следећем линку https://mfa.rs/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak

 


 
 
 
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИУЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА  

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација, У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.

Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.

Oпширније...
АМБАСАДОР МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ У ПОСЕТИ ГЕНЕРАЛШТАБУ НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

АМБАСАДОР МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ У ПОСЕТИ ГЕНЕРАЛШТАБУ НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

Амбасадор Марко Благојевић је у петак 21. маја 2021. године посетио команданта Националне гарде РК, генерал-пуковника Демокрита Зервакиса у Генералштабу НГ РК, где су разговарали о војној сарадњи две земље. У знак изузетне сарадње две државе, Амбасадор Благојевић је команданту НГ г. Зервакису уручио Триптих Светог Саве и уписао се у књигу утисака. Такође, генерал-пуковник Зервакис је амбасадору Благојевићу уручио плакету Националне гарде РК.


ВАЖНО: ВАКЦИНАЦИЈА ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

ВАЖНО: ВАКЦИНАЦИЈА ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

У вези са бројним упитима наших грађана, обавештавамо да је у складу са законима Републике Кипар, само Министарство здравља РК надлежно и одговорно за организовање вакцинисања становништва против вируса Ковид-19 на територији РК.

Такође, у складу са законима РК, само вакцине које је признала Европска агенција за лекове могу се употребљавати на територији РК за вакцинацију, а то су следеће: Биотек/Фајзер, Модерна, АстраЗенека, Џонсон & Џонсон.

Амбасада Републике Србије не може да организује вакцинацију на територији Републике Кипар. Сви држављани Србије могу да се вакцинишу у Србији по важећим процедурама.

Држављани Србије који живе и бораве на Кипру, уколико су пријављени у национални здравствени систем (ГЕСИ), могу да закажу вакцинацију путем електронског портала за вакцинацију:

https://login.gesy.org.cy/

Уколико нису корисници здравственог система ГЕСИ, могу попунити захтев за вакцинацију на територији РК и послати га на електронску адресу Министарства здравља РК. Информације о овој процедури могу се наћи на следећем линку:

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/Application

Након одобрења захтева, биће обавештени телефоном или електронском поштом о термину и датуму вакцинације, као и о вакцини која ће им бити понуђена о трошку РК.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова