| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама), понедељак-четвртак: 10:00 - 12:00 часова

Празници

Адреса
2, Vasilissis Olgas Street
1101 НИКОЗИЈА
КИПАР

Телефон: + 35722 / 777-511, 772-924 Локација/Мапа
Факс:       + 35722/ 775-910 Конзуларна надлежност
Е-mail: nicosia@serbia.org.cy Почасни конзули
Веб сајт: http://www.nicosia.mfa.gov.rs  

 

КОРОНА ВИРУС

COVID-19

Информације о епидемиолошкој ситуацији и епидемиолошким мерама у Р. Кипар можете пронаћи на сајту: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/eng

УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ КИПАР- Почев од 18. 01. 2021. године измењен је режим уласка на територију Р. Кипар за држављане Р. Србије (група Ц) и дозвољен је улазак само одређеним категоријама грађана: кипарски држављани, њихови супружници из других земаља и њихова малолетна деца; лица која имају регулисан боравак на Кипру; лица која имају право уласка на основу Бечке конвенције; лица која имају специјалну дозволу за улазак од стране Владе Р. Кипар.

Обавеза лица је да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата, а постоји могућност тестирања на аеродрому по доласку на Кипар (о сопственом трошку). Поред негативног теста, обавезна је мера самоизолације у трајању од две недеље, са могућношћу поновног тестирања десетог дана, где уколико је тест негативан, самоизолација бива прекинута.

Сви путници који долазе на Кипар морају да имају кипарску пропусницу за лет (CyprusFlightPass), да би им било дозвољено укрцавање. Сва неопходна документа могу да се нађу и попуне електронски на електронској платформи, највише 24 сата пре лета: https://www.cyprusflightpass.gov.cy

 

Дневно ажурне информације у вези са мерама Владе Р. Србије могу се наћи на следећем линку:  https://www.srbija.gov.rs/

УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ - Ради заштите од уношења заразних болести на територију Р. Србије, лицима која у Р. Србију долазе из било које државе света, изузев из: 1) Р. Албаније; 2) Босне и Херцеговине; 3) Р. Бугарске; 4) Р. Северне Македоније и 5) Црне Горе, дозвољен је улазак у Р. Србију под условом да поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, не старији од 48 часова од датума издавања резултата (односно од 72 сата, у случају када постоји кашњење на уласку у Р. Србију, а које се не може приписати кривици путника, као нпр. кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и слично).

Лицима која долазе из Сједињених Америчких Држава уместо негативног RT-PCR теста признаје се, под истим условима, негативан Антиген FIA Rapid test.

Ослобађање од обавезе поседовања негативног ПЦР теста не односи се на лица која само транзитирају преко Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније и Црне Горе, ради доласка у Србију.

-ДРЖАВЉАНИМА Р. СРБИЈЕ, који долазе из свих осталих земаља (осим из горе наведених пет), а кoји не поседују негативан RT-PCR тест (односно негативан Антиген FIA Rapid test ако долазе из САД), уручује се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају се на обавезу јављања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе. Мера карантина престаје да важи ако лице коме је одређена у периоду трајања мере добије негативан RT-PCR тест, издат од стране референтне лабораторије у Србији.

- НА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНЕ КОЈИ ИМАЈУ ОДОБРЕН ПРИВРЕМЕНИ БОРАВАК или стално настањење у Р. Србији (без обзира из које земље долазе, осим ако долазе из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније и Црне Горе) примењују се мере наведене у претходном пасусу.

- ДОМАЋИМ И СТРАНИМ ДРЖАВЉАНИМА КОЈИ УЛАЗЕ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗБОГ ПОСЛОВНИХ РАЗЛОГА, уз претходно обавештавање Привредне коморе Србије, дозвољен је улазак у Републику Србију под условом да у року од 24 часа од часа преласка државне границе доставе Привредној комори Србије негативан RT-PCR тест или антиген тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије Републике Србије.

ОД ОБАВЕЗЕ ПОСЕДОВАЊА НЕГАТИВНОГ RT-PCR ТЕСТА ИЗУЗЕТИ СУ:

1) СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ КОЈИ СУ У ТРАНЗИТУ КРОЗ РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) посада и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија;

3) посада, особље и путници који су у транзиту, односно трансферу преко међународних аеродрома Републике Србије;

4) акредитовани чланови особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланови њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

5) МАЛОЛЕТНИ ДРЖАВЉАНИ Р. СРБИЈЕ (односно малолетни страни држављани који у Р. Србији имају одобрен привремени боравак или стално настањење) ДО НАВРШЕНИХ 12 ГОДИНА ЖИВОТА;

6) МАЛОЛЕТНИ СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ СТАРОСТИ ДО 12 ГОДИНА, АКО РОДИТЕЉ, старатељ или друго лице које је у пратњи детета поседује негативан тест, уколико је потребан;

7) припадници страних војних, полицијских и других служби безбедности који су у транзиту преко територије Републике Србије или долазе у Републику Србију ради извршења службених задатака уз претходну најаву.

8) чланови посаде приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републику Србију,

КАДА СЕ РАДИ О ПОСАДАМА: – теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије; – теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука.

У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе; – аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија; – железничких возила и возопратно особље и – хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем.

9) ЛИЦА ИЗ ПОГРАНИЧНОГ ПОДРУЧЈА КОЈА ОБАВЉАЈУ ПОЉОПРИВРЕДНЕ РАДОВЕ И ИМАЈУ ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ОДНОСНО ПОГРАНИЧНОМ ПОДРУЧЈУ СУСЕДНЕ ДРЖАВЕ, а која су дужна да приликом преласка државне границе, ради обављања пољопривредних радова на том земљишту, поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту (држављани суседних држава - под условом реципроцитета);

10) ЛИЦА КОЈА СУ СТАНОВНИЦИ ПОГРАНИЧНОГ ПОДРУЧЈА И КОЈА СУ ЗАПОСЛЕНА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ОДНОСНО СУСЕДНЕ ДРЖАВЕ, којима је послодавац из Републике Србије, односно суседне државе, издао документ о радном ангажовању (држављани суседних држава - под условом реципроцитета).

11) ЛИЦА КОЈА СУ ВАН ТЕРИТОРИЈЕ Р. СРБИЈЕ БОРАВИЛА МАЊЕ ОД 48 ЧАСОВА, А ПОСЕДУЈУ негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији не старији од 48 часова од времена издавања (односно од 72 часа, у случају када постоји кашњење на уласку у Р. Србију, а које се не може приписати кривици путника, као нпр. кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и слично).

УПУТСТВО:

http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/ministarstva/uputstvo/2020/151/1/re


 
 
 
УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛИТИЧКЕ И ПРИВРЕДНЕ САРАДЊЕ СА КИПРОМ

УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛИТИЧКЕ И ПРИВРЕДНЕ САРАДЊЕ СА КИПРОМ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Републике Кипар у Србији Деметриосом Теофилактуом о наставку и унапређењу политичке и привредне сарадње, нарочито у областима образовања и научног истраживања.

Брнабић је исказала захвалност свом саговорнику на подршци Кипра на убрзању процеса евроинтеграција, посебно када је реч о отварању поглавља у преговарачком процесу.

Oпширније...
САСТАНАК АМБАСАДОРА МАРКА БЛАГОЈЕВИЋА СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ НИКОЗИЈЕ

САСТАНАК АМБАСАДОРА МАРКА БЛАГОЈЕВИЋА СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ НИКОЗИЈЕ

Амбасадор Марко Благојевић састао се са градоначелником Никозије Констандиносом Јоркаџисом у петак 19. фебруара. Том приликом су разменили ставове о многим темама од заједничког интереса које се тичу локалне самоуправе, пандемије вируса корона, сарадње у културном сектору, као и социјалне политике.

Амбасадор Благојевић и господин Јоркаџис су детаљно разговарали о унапређењу сарадње између општина Никозије и Београда, углавном у вези са темама које се односе на локалну самоуправу.


МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКО – ЉУБЉАНСКИ ПОРФИРИЈЕ ИЗАБРАН ЗА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ

МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКО – ЉУБЉАНСКИ ПОРФИРИЈЕ ИЗАБРАН ЗА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Oпширније...
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова