| |     latinica | english  
Насловна
ПРЕДСТАВНИЦИ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ Р. СРБИЈЕ У ПОСЕТИ Р. КИПАР

Биљана Пантић Пиља, шеф сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе и Дубравка Филиповски, члан делегације, учествовале су на састанку Комитета за правна питања и људска права ПССЕ, који је одржан 22. и 23. маја о. г., у Ларнаки.

 


Oпширније...
УПИСИВАЊЕ У КЊИГУ ЖАЛОСТИ ПОВОДОМ ТРАГИЧНИХ ДОГАЂАЈА У СРБИЈИ

У Амбасади Р. Србије у Никозији отворена је 5. маја о. г., књига жалости поводом трагичних догађаја који су задесили Србију претходне седмице. Књига жалости је била отворена до 9. маја о. г.


Oпширније...
МИНИСТАР ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА Р. КИПАР УПИСАО СЕ У КЊИГУ ЖАЛОСТИ

Министар иностраних послова Републике Кипар, Константинос Комбос, посетио је Амбасаду Р. Србије у петак 5. маја о. г., и уписао се у књигу жалости поводом трагичних догађаја који су се десили у Србији и изразио саучешће породицама настрадалих, а повређенима пожелео брз опоравак. Том приликом је пренео и саучешће ПР Р. Кипар, Никоса Христодулидиса, српском народу, исказавши пуну подршку Влади Р. Србије у овим тешким тренуцима.ПРЕДСЕДНИЦА ПАРЛАМЕНТА Р. КИПАР УПИСАЛА СЕ У КЊИГУ ЖАЛОСТИ

Председница Дома представника Р. Кипар, Анита Димитрију, посетила је у петак 5. маја 2023. године, Амбасаду Р. Србије у Никозији и уписала се у књигу жалости поводом трагичних догађаја који су задесили Србију ове седмице. Она је изразила велико жаљење због невино настрадалих у оружаним нападима који су се одиграли у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду и у околини Младеновца и пренела саучешће свих запослених у Парламенту Р. Кипар.ОТВАРАЊЕ КЊИГЕ ЖАЛОСТИ У АМБАСАДИ РС У НИКОЗИЈИ

Поводом настрадалих у трагичном догађају у основној школи „Владислав Рибникар” у Београду, 3. маја 2023. године, Влада Републике Србије прогласила је тродневну жалост, од 5. до 7. маја 2023. године.

 

 


Oпширније...
ПОМЕН НЕВИНО ПОСТРАДАЛИМ У СРБИЈИ

06.05.2023.

Данас је у храму Светог Јована Претече у Никозији, поводом празника Светог Великомученика Георгија служена Литургија са освећењем и резањем славских колача и уз служење помена невино пострадалим у Београду и Младеновцу.

Молимо се Васкрслом Господу да душе свих невино страдалих, у овим небивалим трагедијама, смести у насеља праведних, а онима који сада неутешно плачу да подари истинску утеху.


Oпширније...
САСТАНАК АМБАСАДОРА БЛАГОЈЕВИЋА СА НОВИМ МИНИСТРОМ СПОЉНИХ ПОСЛОВА КОМБОСОМ

Амбасадор Републике Србије Марко Благојевић састао се 12. априла 2023. године са новим министром спољних послова Републике Кипар Константиносом Комбосом у Министарству спољних послова Републике Кипар. У садржајном  разговору, амбасадор се захвалио на принципијелном ставу Кипра у заштити државних и националних интереса Србије, пре свега непризнавањем једнострано проглашене независности „Косова“, као и на константној подршци коју Кипар пружа Србији на њеном путу ка ЕУ. 

Саговорници су се сложили да је веома блиске односе потребно додатно унапредити политичким дијалогом на највишем нивоу, кроз размену посета високих званичника две пријатељске земље. С тим у вези, најављене су активности које ће се реализовати у наредном периоду, укључујући посету ППВ и МО РС Милоша Вучевића Кипру и организовање заједничке седнице две владе. Амбасадор Благојевић пренео је позив ППВ и МСП РС Ивице Дачића МИП РК Комбосу да дође у званичну посету Србији, што је он са задовољством прихватио.АМБАСАДОР М. БЛАГОЈЕВИЋ САСТАО СЕ СА МИНИСТРОМ ОДБРАНЕ РК М. ЈОРГАЛАСОМ

Амбасадор Р. Србије М. Благојевић састао се 29. марта 2023. године са министром одбране Р. Кипар, Михалисом Јоргаласом. Потврђени су веома добри односи између две земље и дискутовано је о постојећој сарадњи у сектору војно-одбрамбене индустрије, као и о даљим плановима за сарадњу са Министарством одбране Р. Кипар. ЧЕСТИТКЕ КОШАРКАШИЦИ ПЕТРИ ОРЛОВИЋ НА ИСТОРИЈСКОМ УСПЕХУ

Амбасадор Марко Благојевић је на скупу српске дијаспоре, одржаном 26. марта о. г., у Аја Напи, честитао Петри Орловић, кошаркашици српског порекла, на оствареном успеху, историјском за кипарску репрезентативну и клупску кошарку, и захвалио јој се што је својим присуством увеличала скуп. 


Oпширније...
СКУП СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ И СКУПШТИНА ДРУШТВА КИПАРСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

У организацији Амбасаде РС у Никозији и почасног конзула РС на Кипру, г. Кипроса Илијадиса, 26. марта 2023. године, у Аја Напи је одржан скуп српске дијаспоре и скупштина Друштва кипарско-српског пријатељства.


Oпширније...
НАРОДНИ ПОСЛАНИК Α. ЧОТРИЋ НА КИПРУ

Александар Чотрић, народни посланик и шеф сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља, учествовао је на седници ИСП, која је одржана у Р. Кипар, од 16. до 19. марта о. г.

Чотрић је у оквиру делегације ИСП имао сусрете с председником РК Никосом Христодулидисом, председницом Дома представника РК Анитом Димитрију, министром иностраних послова РК Константиносом Комбосом, и кипарским архиепископом Георгиосом. Захвалио се високим кипарским званичницима на принципијелном ставу Р. Кипар о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и на подршци европским интеграцијама наше земље. Уједно, истакао је подршку Србије територијалном интегритету Кипра и настојањима да се на миран начин поново дође до уједињења подељеног острва.

Посланик Чотрић се током боравка на Кипру састао и са амбасадором Републике Србије Марком Благојевићем, упознао га са закључцима донетим на заседању ИСП и разговорима са кипарским званичницима. Амбасадор Благојевић је информисао посланика о односима Р. Србије и Р. Кипар, за које је нагласио да су на највишем нивоу у свим областима сарадње између две пријатељске земље.АМБАСАДОР БЛАГОЈЕВИЋ САСТАО СЕ СА КИПАРСКИМ АРХИЕПИСКОПОМ ГЕОРГИОСОМ III

Aмбасадор Републике Србије у Никозији, Марко Благојевић састао се са Архиепископом Нове Јустинијане и целог Кипра, Георгиосом ΙΙΙ у понедељак 20. марта 2023. године, у Архиепископији Кипарске православне цркве.

Том приликом, амбасадор Благојевић се још једном захвалио архиепископу Георгиосу на несебичној делатној љубави коју је показао доласком у Београд током НАТО бомбардовања СР Југославије и подршци Кипарске цркве.

Амбасадор је посебно заблагодарио архиепископу на благослову за служење Свете Литургије на српском језику за потребе верујућег народа из нашег рода.СКУП СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ НА КИПРУ

Амбасада Републике Србије у Никозији позива припаднике српске дијаспоре на скуп, који ће бити одржан у недељу, 26. марта 2023. године од 09:00 до 12:00 часова у хотелу „Nissiblu Beach Resort”, 75C Nissi Avenue, Ayia Napa.

ПРОГРАМ:

- Изложба српског сликара Миленка Стевановића - 09:00 до 10:00 часова,

- Скупштина Друштва српско-кипарског пријатељства - 10:00 до 11:30 часова,

- Кратки концерт за виолину и клавир са делима Ј. С. Баха -11:30 до 12:00,

  Оливера Риалас – виолина, Анита Томашевић – клавир.

Регистрација присуства је обавезна и врши се пријавом на мејл Амбасаде nicosia@serbia.org.cy, до среде 22. марта, у 15 часова.ПОСЕТА СРПСКИХ ВОЈНИКА И ПОЛИЦАЈАЦА АМБАСАДИ Р. СРБИЈЕ

У недељу, 26. фебруара 2023. године, Амбасада Р. Србије у Никозији је имала част да угости официре и подофицире српске војске и полиције, који учествују у мировној мисији UNFICYP.

Мисија UNFICYP је једна од најдуготрајнијих мировних мисија УН, основана 1964. године, са циљем да спречи даље сукобе између грчке и турске заједнице на острву.

Република Србија учествује у мисији од 2010. године.АМБАСАДОР БЛАГОЈЕВИЋ УГОСТИО МИТРОПОЛИТА ВОСТРИЈСКОГ ТИМОТЕЈА

Његово Високопреосвештенство, митрополит востријски Г. Тимотеј, представник Јерусалимске патријаршије на Кипру, посетио је Амбасаду Р. Србије у пратњи свог сарадника, оца Пајсија.

Амбасадор Благојевић је са гостима разговарао о православној вери, хришћанским вредностима и традицији. Преосвећени владика је, уз духовне поуке, упутио благослов српском народу, пожелевши срећан и благословен почетак поста.ПРЕДСЕДНИК РС А. ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО АМБАСАДОРКУ Е. МИНА

Председник Р. Србије, Александар Вучић, одликовао је, поводом Дана државности Р. Србије, Елену Мина, бившу саветницу председника Р. Кипар и актуелну амбасадорку Р. Кипар у Шпанији, Орденом српске заставе трећег степена.

Елена Мина је одликована за њен дугогодишњи допринос у јачању билатералних односа и сарадње између Р. Кипар и Р. Србије и сталну подршку српским интересима на међународној политичкој сцени.

Амбасада Р. Србије у Никозији се придружује честиткама.АМБАСАДОР БЛАГОЈЕВИЋ УРУЧИО ЧЕСТИТКУ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА НОВОМ ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

Дана 12. фебруара 2023. године, изборну победу за осмог председника Републике Кипар од стицања њене независности, однео је Никос Христодулидис, бивши министар иностраних послова.

Амбасадор Р. Србије, Марко Благојевић, састао се са новоизабраним председником и уручио му писмо честитке председника Републике Србије, Александра Вучића. Председник Вучић је први страни државник који је Христодулидису честитао изборну победу.

Христодулидис, велики пријатељ Србије и српског народа, одликован је 5. априла 2021. године од стране председника, Александра Вучића, Орденом српске заставе првог степена за посебне заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и унапређењу пријатељских односа Србије и Кипра.КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ

Министарство спољних послова Р. Србије и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону расписали су конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката у 2023. години може се извршити на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php

https://www.mfa.gov.rs/

Конкyрси ћe бити отворени до 15. фебруара 2023. године.ИЗДАВАЊЕ ПАРАМЕТАРА ЗА АПЛИКАЦИЈУ ЗА ЕЛЕКТРОНСКУ ИДЕНТИФИКАЦИЈУ ConsentID

Почев од 01.02.2023. године, Амбасада РС у Никозији издаваће параметре за електронску идентификацију приликом коришћења апликације ConsentID.

Апликација ConsentID служи кориснику да на сигуран начин потврди свој идентитет преко портала за електронску идентификацију, односно пријави се на портал еУправе.

Корисници који на овај начин приступају порталу еУправе имају могућност да користе све електронске услуге које пружа портал.


Oпширније...
КОНЦЕРТ ГОРАНА БРЕГОВИЋА НА КИПРУ

Амбасада Р. Србије у Никозији обавештава јавност да ће реномирани уметник и музичар Горан Бреговић и његов „Оркестар за свадбе и сахране” одржати концерт на Кипру, 8. фебруара 2023. године, у Монте Капуто (Monte Caputo) у Лимасолу, у организацији NNC Megaevents Productions.

Улазнице се могу купити путем следећег линка: https://www.soldoutticketbox.com/goran-bregovic-feb-2023/?lang=en

 АМБАСАДОР БЛАГОЈЕВИЋ ПРИСУСТВОВАО ЈЕ УСТОЛИЧЕЊУ АРХИЕПИСКОПА НОВЕ ЈУСТИНИЈАНЕ И ЦЕЛОГ КИПРА ГЕОРГИЈА III

Церамонија устоличења новог архиепископа Кипарске цркве Његовог Блаженства Георгија III одржана је у катедрали апостола Варнаве у Никозији 8. јануара о. г.

Амбасадор Марко Благојевић је присуствовао свечаном чину ступaња на дужност поглавара Кипарске цркве Његовог Блаженства Георгија III.БОЖИЋНИ ПАКЕТИЋИ ДЕЦИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ НА КИПРУ

Амбасада Републике Србије је после божићне литургије у цркви Светог Саве, у капели Светог Саве српског у Ипсонасу, поделила божићне пакетиће малишанима српске дијаспоре на Кипру.

Празнично даривање и ове године помогли су г. Небојша Шарановић, производима фабрике бисквита "Јафа" из Црвенке и г. Кипрос Илијадис, почасни конзул Републике Србије у Републици Кипар, којима се Амбасада овом приликом најлепше захваљује.

 САСТАНАК АМБАСАДОРА БЛАГОЈЕВИЋА СА КИПАРСКИМ МИНИСТРОМ ОДБРАНЕ ПЕТРИДИСОМ И КОМАНДАНТОМ НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ Р. КИПАР ЗЕРВАКИСОМ

Амбасадор Републике Србије Марко Благојевић обавио је први састанак у овој години 2. јануара са министром одбране Републике Кипар Хараламбосом Петридисом, којег је информисао о најновијим дешавањима у јужној српској покрајини.

Том приликом саговорник је обавестио о дешавањима у источном Медитерану. Недавна посета министра Петридиса Р. Србији је заједнички оцењена као веома успешна и дискутовано је о даљим начинима продубљивања сарадње са Министарством одбране Р. Кипар. Амбасадор Благојевић се састао и са командантом Националне гарде Р. Кипар Демокритом Зервакисом, кога је такође детаљно известио о дешавањима у јужној српској покрајини.САСТАНАК АМБАСАДОРА БЛАГОЈЕВИЋА СА МИНИСТРОМ СПОЉНИХ ПОСЛОВА КАСУЛИДИСОМ

Амбасадор Републике Србије Марко Благојевић састао се са министром спољних послова Републике Кипар Јоанисом Касулидисом у Министарству спољних послова, 23. децембра 2022. године. Том приликом се захвалио на помоћи Кипра у заштити државних и националних интереса Србије, пре свега непризнавањем једнострано проглашене независности „Косова“, и изразио чврст став Србије о територијалној целовитости Кипра.АМБАСАДОР МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ САСТАО СЕ СА АМБАСАДОРОМ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ МУРАТОМ ЗИЈАЗИКОВОМ

Амбасадор Марко Благојевић састао се у четвртак 23. децембра 2022. године са новоименованим амбасадором Руске Федерације у Р. Кипар, Муратом Зијазиковом.

Констатовани су врло добри билатерални односи две земље и размењени ставови о ситуацији на Балкану, са посебним освртом на дешавања на Косову и у Украјини.ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА УРУЧИВАЊЕ ПОКЛОНА ДЕЦИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ НА КИПРУ ПОВОДОМ БОЖИЋА

Обавештавамо да је Амбасада Републике Србије у Никозији, заједно са почасним конзулом Републике Србије господином Кипросом Илијадисом и Фабриком бисквита „Јафа“ из Црвенке, и ове године обезбедила поклоне деци српске дијаспоре (старости до 12 година) поводом Божића.

Молимо да пријаву деце извршите радним данима у термину од 10-15 часова, а најкасније до суботе 31.12.2022. године до 12 часова, на телефон амбасаде: 22 777 511 или путем e-mail адресе: nicosia@serbia.org.cy.

Напомињемо да је неопходно да пријаву деце обави један од родитеља. Сви пријављени ће бити лично обавештени о термину преузимања пакетића у Амбасади.

Амбасада РС у Никозији честита предстојеће празнике.

МИР БОЖИЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!ПРУСУСТВО СРПСКОГ ПРЕДСТАВНИКА НА ЧЕТВРТОМ РЕГИОНАЛНОМ СЕМИНАРУ ОФИЦИРА ЗА ВЕЗУ У НИКОЗИЈИ

У Никозији, 22. новембра 2022. године, одржан је 4. регионални семинар официра за везу под називом „Јачање међународне полицијске сарадње“.

Семинару је присуствовао и представник РС, г. Зоран Цаушевић, официр за везу РС у Р. Грчкој и Р. Кипар. Теме обрађене на семинару биле су тероризам, екстремизам, миграције и сајбер криминал.JАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић донео је 16. новембра 2022. године Одлуку којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Предлог за доделу националног признања може поднети:

- организација дијаспоре и организација Срба у региону,

- удружење чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,

- дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,

- цркве и верске заједнице,

- предлог за доделу националног признања „Мајка Србија“ могу поднети и јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

Увид у расписани јавни позив, који је отворен до 02. децембра 2022. године, можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursiСАОПШТЕЊЕ О ШТРАЈКУ ОСОБЉА НА АЕРОДРОМУ У ПАФОСУ

Дана 2. новембра 2022. године, земаљско особље компанија LGS Handling Ltd и Swissport на аеродрому у Пафосу је око 16 часова по локалном времену ступило у штрајк, незадовољно губитком одређеног броја радних места у поменутој служби.

Договор између штрајкача и представника Министарства транспорта је постигнут око 19:30, како су пренели кипарски медији и потврдили представници компаније LGS у телефонском разговору, а преговори између две стране ће бити настављени до понедељка, како не би дошло до сличних застоја у раду аеродрома.

Према информацијама добијеним са аеродрома у Пафосу, сви путници су смештени у хотеле, где ће сачекати нове термине за летове. Због тренутне преоптерећености телефонских линија на аеродрому, путницима се саветује да се директно обрате авио-компанијама како би добили детаљне информације о новим летовима.ГОВОР МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА НИКОЛЕ СЕЛАКОВИЋА НА СЕДНИЦИ СБ УН ПОВОДОМ ИЗВЕШТАЈА О РАДУ УНМИК

18. октобар 2022. године

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштована специјална представнице,

Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.


Oпширније...
ГС С. ЈЕЛАЧА И ГИ АМБАСАДОР Р. БУЛАТОВИЋ У РАДНОЈ ПОСЕТИ КИПРУ

07.10.2022.

Имали смо част да ГС С. Јелача и ГИ амбасадор Р. Булатовић дођу у радну посету Министарству спољних послова Републике Кипар где смо разматрали унапређење сарадње дипломатско-конзуларних представништава две земље.ПОПИС СТАНОВНИШТВА – УПИТНИК ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р. СРБИЈЕ КОЈИ ЖИВЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Републички завод за статистику, у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године, спроводи: „Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству“.

Попис држављана Р. Србије који у време истраживања бораве у иностранству (школовање, рад и сл.) обавља се тако што ће податке о њима дати чланови њихових домаћинстава у Р. Србији приликом доласка пописивача на њихову адресу у Р. Србији.

Уколико су сви чланови домаћинства у време вршења пописа у иностранству, или се ради о самачком домаћинству, Републички завод за статистику омогућио је учешће у истраживању попуњавањем Упитника електронским путем на интернет страници Завода.

https://www.stat.gov.rs/sr-Cyrl/vesti/20220930-istrazivanjeodrzavljanimaesuinostrans

Регистрација и попуњавање упитника биће могуће искључиво у периоду вршења пописа од 1. до 31. октобра 2022. године.СЕЛАКОВИЋ: ИНТЕНЗИВНА ДИПЛОМАТСКА АКТИВНОСТ У ЊУЈОРКУ, АФИРМИСАЛИ СМО НАШУ ПОЛИТИКУ

24. сеп 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.


Oпширније...
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСНДРА ВУЧИЋА НА ГЕНЕРАЛНОЈ ДЕБАТИ 77. ЗАСЕДАЊА ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали. Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.


Oпширније...
ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Амбасада Републике Србије у Никозији данас обележава Дан српског јединства, слободе и националне заставе и имали смо част да тим поводом, церемонију подизања српске заставе изврши државни секретар Министарства спољних послова Републике Кипар, амбасадор Корнелијус Корнелију.

Амбасада Републике Србије у Никозији честита свим нашим сународницима у расејању и домовини Дан српског јединства, слободе и националне заставе.СРПСКИ КОШАРКАШКИ КЛУБ ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 23. И 24. СЕПТЕМБРА У НИКОЗИЈИ

Амбасадор М. Благојевић састао се данас са Паникосом Констандинуом, директором клуба Е.Т.А. Енгоми који га је инфомрисао да ће се Кошаркашки турнир “Neofitos Handriotis” под покровитељством Кошаркашког савеза Р. Кипар, на којем учествује српски кошаркашки клуб Црвена звезда, одржати 23. и 24. септембра 2022. године у Никозији.

Позивамо наше грађане да дођу на утакмицу и пруже подршку српским кошаркашима.

Заинтeресовани грађани могу све потребне инфомрације о турниру добити позивом на број телефона 7000 32 22.ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРЕДСЕДАВАО САМИТОМ У ОКВИРУ ИНИЦИЈАТИВЕ ОТВОРЕНИ БАЛКАН

02.09.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу. 


Oпширније...
АМБАСАДОР МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ САСТАО СЕ СА ПРЕДСЕДНИЧКИМ КОМЕСАРОМ ЗА ХУМАНИТАРНА ПИТАЊА И ДИЈАСПОРУ ФОТИСОМ ФОТИЈУОМ

Амбасадор М. Благојевић састао се данас са председничким комесаром за хуманитарна питања и дијаспору Ф. Фотијуом у циљу спровођења Меморандума о сарадњи Р. Србије и Р. Кипар у области дијаспоре и анализе ангажмана првог саветника Ј. Стојиљковић на програму упознавања са методологијом и радом кипарске дијаспоре.

Размењена су мишљења о питањима дијаспоре и несталим лицима, са посебним освртом на недавно одржану Светску конференцију кипарске дијаспоре у Лимасолу на којој су учествовали и представници Р. Србије.

Такође, дискутовано је о терминима посете председничког комесара Ф. Фотијуа Србији, као и о недавно реализованој веома успешној посети МСП Н. Селаковића Р. Кипар, која представља још једну потврду изузетних односа две земље.ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ КИПАР ОДЛИКОВАО АМБАСАДОРА МАРКА БЛАГОЈЕВИЋА

Амбасадору Србије на Кипру Марку Благојевићу данас је у Никозији уручено одликовање Великог команданта реда Макарија Трећег, једно од највиших одликовања Републике Кипар.

Орден и Указ о одликовању, у име председника Кипра Никоса Анастасијадиса, уручила је председница Представничког дома Анита Димитрију, у присуству министра спољних послова Србије Николе Селаковића, који је у званичној посети Кипру.

Димитрију је овом приликом истакла да је орден додељен за напоре амбасадора Благојевића у промовисању и унапређењу пријатељства између две земље и народа.

"Од свог доласка 2017. године, амбасадор Благојевоћ неуморан је у настојањима да се продуби билатерална сарадња на свим пољима, али и разумевање између наших двеју земаља", нагласила је Димитрију, напоменувши да је амбасадор поуздан пријатељ и партнер свих саговорника, како у Влади и Парламенту, тако и пословној заједници и друштву.

"Част је и задовољство радити с њим, а ова награда се додељује као признање за све поменуте напоре и залагања", закључила је Димитрију.

Амбасадор Србије на Кипру Марко Благојевић истакао је да су последњи највећи успеси и блискост између две земље и народа, пре свега, постигнути великим пријатељством и радом два председника и два министра спољних послова у заштити државних интереса Србије и Кипра које се суочавају са веома сличним изазовима.

"Данашњи дан је круна мог досадашњег професионалног ангажмана и свега што је до сада постигнуто у односу две земље", рекао је амбасадор Благојевић, додавши да се Кипар показао као најпоузданији савезник Србије у заштити њених најважнијих интереса.

"Част ми је што ме је одликовао председник Републике Кипар, што обављам ову дужност у земљи која нас подржава и не попушта под сталним притисцима са којима је суочена када је интерес наше земље у питању. Трудио сам се и наставићу да посвећено радим у интересу наше земље и народа, али и Републике Кипар у којој је наш народ вољен и прихваћен као свој на своме", закључио је амбасадор Благојевић.СЕЛАКОВИЋ: КОСОВСКИ И КИПАРСКИ ПРОБЛЕМ ИСТИ, РАЗЛИКЕ САМО У ДЕТАЉИМА

Министар спољних послова Никола Селаковић је, уочи предстојеће званичне посете Никозији, изјавио да је Кипар најпоузданији партнер Србије у ЕУ, и да нам пружа апсолутну подршку по питању евроинтеграција и када је реч о заштити нашег суверенитета и територијалног интегритета.

Селаковић је у интервјуу за кипарски “Катимерини” нагласио да Србија штитећи сопствени територијални интегритет и суверенитет брани принцип, односно штити и територијални интегритет и суверенитет многих других држава, међу којима је и Кипар али и неке земље у нашем најближем окружењу.


Oпширније...
МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ БОРАВИЋЕ У ПОНЕДЕЉАК, 1. АВГУСТА, У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ КИПРУ

Током боравка у Никозији, министар Селаковић ће разговарати са министром спољних послова Јанисом Касулидисом.

Такође, шеф српске дипломатије имаће и сусрет у Парламенту са председницом Представничког дома Анитом Димитрију, а састаће се и са министром одбране Хараламбосом Петридисом.ОДРЖАН ПОМЕН СТРАДАЛИМ СРБИМА У ЗЛОЧИНАЧКОЈ АКЦИЈИ "ОЛУЈА" 1995. ГОДИНЕ

Данас је у Никозији, у храму Св. Јована Претече, одржан помен страдалим Србима у злочиначкој акцији “Олуја” 1995. године.

Помену је присуствовао амбасадор Републике Србије Марко Благојевић заједно са особљем Амбасаде Републике Србије.СВЕТА ЛИТУРГИЈА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ПОМЕН СТРАДАЛИМА У ЗЛОЧИНАЧКОЈ АКЦИЈИ "ОЛУЈА"

У суботу 30. јула, у храму Св. Јована Претече у Никозији,  служиће се Света Литургија на српском језику.

Пре почетка Литургије, у 9 часова, биће одржан помен страдалим Србима у злочиначкој акцији "Олуја" 1995 године.

Тачну адресу и мапу можете погледати на линку https://share.here.com/l/35.16728,33.34922,Odos%20Prodromou%2019?z=18&t=normal&ref=android

 УЧЕШЋЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА СВЕТСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ КИПАРСКЕ ДИЈАСПОРЕ

Светској конференцији кипарске дијаспоре одржаној данас у Лимасолу присуствовао је државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Старовић, директор Управе за дијаспору Арно Гујон, амбасадор Републике Србије у Никозији Марко Благојевић и први саветник у Амбасади Републике Србије Јелена Стојиљковић. 


Oпширније...
ПРИСУСТВО ДЕЛЕГАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА ОТВАРАЊУ СВЕТСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ КИПАРСКЕ ДИЈАСПОРЕ

У духу сарадње Републике Србије и Републике Кипар у области дијаспоре, крунисане Меморандумом о сарадњи две земље, вечерас је церемонији отварања Светске конференције кипарске дијаспоре у Никозији присуствовао државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Старовић, Директор Управе за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије Арно Гујон, амбасадор Марко Благојевић и први саветник Јелена Стојиљковић.

Делегација Републике Србије је догађају присуствовала на позив председничког комесара за хуманитарна питања и прекоморске Кипране Фотиса Фотијуа, који је својим излагањем отворио вечерашњу церемонију.ЦЕРЕМОНИЈА ДОДЕЛЕ МЕДАЉА ДВОЈИЦИ ПРИПАДНИКА СРПСКЕ ВОЈСКЕ ПРИ МИРОВНОЈ МИСИЈИ UNFICYP

Амбасадор Републике Србије Марко Благојевић присуствовао је данас церемонији доделе медаља двојици припадника српске војске при Мировној мисији UNFICYP, заставнику Милошу Стаменковићу и старијем воднику прве класе Дарку Симићу.

Медаље је српским војницима уручила командант оружаних снага UNFICYP генерал мајор Ингрид Гјерде.САТСАНАК АМБАСАДОРА БЛАГОЈЕВИЋА СА МИНИСТРОМ СПОЉНИХ ПОСЛОВА КАСУЛИДИСОМ

Амбасадор Републике Србије у Никозији Марко Благојевић састао се са министром спољних послова Републике Кипар Јоанисом Касулидисом у Министарству спољних послова, 8. јуна 2022. године.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОЛОЖИО ЗАКЛЕТВУ

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.


Oпширније...
УЧЕШЋЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ ХУМАНИТАРНОМ БАЗАРУ У НИКОЗИЈИ

У дворишту Министарства спољних послова Р. Кипар у суботу, 28. маја 2022. године, одржан је Међународни хуманитарни базар организован од стране Министарства спољних послова и Кипарског удружења жена дипломата и супружника.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА ГОДИШЊЕМ САСТАНКУ СВЕТСКОГ ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА

25.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ЋЕ СЕ СВИМ ДИПЛОМАТСКИМ И ПОЛИТИЧКИМ СРЕДСТВИМА БОРИТИ ПРОТИВ ЗАХТЕВА ТЗВ. КОСОВА У СЕ

20. мај 2022.

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ЗАХТЕВ ТЗВ. КОСОВА ЗА ЧЛАНСТВО У СЕ У СУПРОТНОСТИ СА ПРАВИЛИМА И НОРМАМА ОВЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

20. мај 2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132. Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину.

У обраћању Селаковић је подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, као и да сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије.


Oпширније...
СРБИЈА И КИПАР ЈАСНО ОПРЕДЕЉЕНЕ ЗА ПОШТОВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бриселу са министром иностраних послова Републике Кипар Јанисом Касулидисом.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА АКТИВНО УКЉУЧЕНА У СУЗБИЈАЊЕ ТЕРОРИЗМА, РАДИКАЛИЗМА И ЕКСТРЕМИЗМА

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.


Oпширније...
СРПСКИ ПОЛИЦАЈЦИ, ПРИПАДНИЦИ МИСИЈЕ УН НА КИПРУ (UNFICYP- UNPOL), ОДЛИКОВАНИ МЕДАЉАМА

СРПСКИ ПОЛИЦАЈЦИ, ПРИПАДНИЦИ МИСИЈЕ УН НА КИПРУ (UNFICYP- UNPOL), ОДЛИКОВАНИ МЕДАЉАМА

Церемонија одликовања припадника националних полицијских контингената у оквиру Мировне мисије УН на Кипру (UNFICYP-UNPOL) одржана је 5. маја 2022. године у седишту Мисије, у тзв. Тампон зони у Никозији.

Шеф мисије UNFICYP, Колин Стјуарт одликовао је Медаљом за допринос одржавању мира на Кипру двадесет полицајаца из десет земаља, међу којима и двојицу припадника МУП РС: пуковника Светозара Радића и мајора Предрага Васића.

Свечаној церемонији присуствовала Милица Томић, отправник послова a.i.


Oпширније...
ЛЕТЊИ КАМП СРПСКОГ ЈЕЗИКА

У оквиру пројеката "Летњи камп српског као завичајног језика" Академска српска асоцијација позива све припраднике српске дијаспоре од 18 до 22 године да се пријаве на летњи камп који ће се одржати у Нишу.

Рок за пријаве је 28. 5. 2022. године путем сајта https://asasocijacija.com/prijava-ucenika-za-letnji-kamp-srpskog-kao-zavicajnog-jezika


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ - нерадни дани

Поводом обележавања Празника рада, Амбасада Републике Србије у Никозији неће радити са странкама 2. и 3. маја 2022. године.

За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +357 22 777511САСТАНАК АМБАСАДОРА МAРКА БЛАГОЈЕВИЋА СА ПРЕДСЕДНИЧКИМ КОМЕСАРОМ ЗA ХУМАНИТАРНА ПИТАЊА И ДИЈАСПОРУ ФОТИСОМ ФОТИЈУОМ

Амбасадор Марко Благојевић састао се у уторак 19. априла 2022. године са председничким комесаром за хуманитарна питања и дијаспору Фотис Фотијуом са којим је разговарао о конкретним начинима примене билатералног Меморандума о сарадњи између Републике Кипар и Републике Србије у области дијаспоре.


Oпширније...
ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Донета су Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре – број 52-229/30-2022/01 и број 51-366/30-2022/01325-170/30-2021/01 од 11.04.2022. године. Увид у донету одлуку можете извршити на званичном сајту Министарства спољних послова Републике Србије и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону на следећим интернет страницама:

https://www.mfa.rs

http://www.dijaspora.gov.rsЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ КИПАР

ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ КИПАР

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је и честитку председника Републике Кипaр Никоса Анастасијадеса. У честитки се каже:

„Овим путем желим да Вам, у име Владе и народа Републике Кипар, упутим срдачне честитке на поновном избору за председника Републике Србије и пренесем најсрдачније жеље за успешно обављање Ваших одговорних дужности.

Такође, желим да искористим ову прилику да Вас уверим да се радујем наставку блиске сарадње са Вама ради даљег јачања односа између наше две земље, како на билатералном, тако и на мултилатералном нивоу“, наводи у својој честитки кипарски председник Анастасијадес.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСЕЛАКОВИЋ: ИЗУЗЕТНИ ПОЛИТИЧКИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И КИПРА

01. апр 2022.

СЕЛАКОВИЋ: ИЗУЗЕТНИ ПОЛИТИЧКИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И КИПРА

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Републике Кипар Димитриосом Теофилактуом.


Oпширније...
ОДРЖАН ПОМЕН У НИКОЗИЈИ

ОДРЖАН ПОМЕН У НИКОЗИЈИ

Након Свете Литургије, отац Пантелејмон служио је у суботу 26. марта 2022. године у цркви Св. Јована Претече у Никозији помен жртвама злочиначког НАТО напада на Југославију 1999. године, у присуству чланова дијаспоре, Српско-кипарског друштва пријатељства и колектива Амбасаде РС у Никозији. 


Oпширније...
ПОМЕН ЖРТВАМА НАТО НАПАДА НА ЈУГОСЛАВИЈУ

ПОМЕН ЖРТВАМА НАТО НАПАДА НА ЈУГОСЛАВИЈУ

Помен жртвама злочиначког НАТО напада на Југославију 1999. године служиће отац Пантелејмон у суботу, 26. марта 2022. године у цркви Св. Јована Претече у Никозији (Timiou Prodromou) са почетком у 9 часова.

Амбасада РС у Никозији обавештава и позива све заинтересоване да присуствују помену.ВИДЕО СНИМАК РЕПУБЛИЧКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

ВИДЕО СНИМАК РЕПУБЛИЧКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Видео снимак Републичке изборне комисије који се односи на гласање у иностранству на изборима расписаним за 03. април 2022. године можете погледати на линку:

https://www.youtube.com/watch?v=ILUUF9Jk4eE&list=TLGG6SJoYpuktncwOTAzMjAyMg&t=13sСЕЛАКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ И АМБАСАДОРИМА ДРЖАВА ЧЛАНИЦА ЕУ

01. Мар 2022.

СЕЛАКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ И АМБАСАДОРИМА ДРЖАВА ЧЛАНИЦА ЕУ

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.

Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.


Oпширније...
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ДИЈАСПОРУ

КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ДИЈАСПОРУ

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Конкурси ће трајати од 23. фебруара до 09. марта.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета, као и унапређење економске сарадње Србије са дијаспором и Србима у региону.

Пријава за учешће на конкурсима врши се путем Веб платформе која се налази на званичном интернет сајту Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: http://www.dijaspora.gov.rs. Пријаве послате на било који други начин (нпр. путем поште, факсом и сл.) неће бити узете у разматрање.

Све потребне информације о условима конкурса, потребној документацији и осталим детаљима можете наћи на следећем линку: https://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-za-dijasporu-5/.ВУЧИЋ: СЛАВЕЋИ СРЕТЕЊЕ ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА ЖЕЛИМО СЛОБОДНУ, ЈАКУ И МОДЕРНУ СРБИЈУ

15.02.2022.

ВУЧИЋ: СЛАВЕЋИ СРЕТЕЊЕ ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА ЖЕЛИМО СЛОБОДНУ, ЈАКУ И МОДЕРНУ СРБИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.


Oпширније...
ПР АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО Г. СТАНИСЛАВА ЈАНКОВИЋА

ПР АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО Г. СТАНИСЛАВА ЈАНКОВИЋА 

Амбасадор Марко Благојевић упутио искрене честитке Станиславу Јанковићу, којег је ПР РС Александар Вучић одликовао орденом Карађорђеве звезде трећег степена.

Јанковић је заслужан за ширење борилачких вештина у Р. Кипар, промовисање и јачање односа две државе кроз спорт. Радећи као инструктор и тренер џудо репрезентације Кипра, остварио је запажене резултате на међународним такмичењима, што је утицало и на популарност овог спорта на Кипру. Стекао је звање доживотног председника Кипарског џудо савеза. Угледан је представник српске дијаспоре на Кипру и члан Управног одбора Друштва српско-кипарског пријатељства.ЧЕСТИТКЕ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ

Дан државности је државни празник Републике Србије који се празнује 15. и 16. фебруара, а установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан кад је у Крагујевцу 1835. године издат први Устав Србије- Сретењски устав.

Свим држављанима Републике Србије у Републици Кипар честитамо Дан државности!

Имајући у виду епидемијске мере које је прописала Влада Р. Кипар, а које су на снази, ове године неће бити организован свечани пријем.ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Република Србија данас обележава свој национални празник, Сретење.

Видео презентацију Министарства спољних послова Републике Србије поводом Сретења - Дана државности Републике Србије можете погледати на следећем линку:

https://youtu.be/E3Li3IdnekoОБАВЕШТЕЊЕ-нерадни дани

ОБАВЕШТЕЊЕ-нерадни дани

Поводом обележавања Дана државности Р. Србије, Амбасада Републике Србије у Никозији неће радити са странкама 15. и 16. фебруара 2022. године.

За хитне случајеве дежурни број Амбасаде је +357 99 548984БЕОГРАД ДОБИЈА ЦЕНТАР ЗА ЧЕТВРТУ ИНДУСТРИЈСКУ РЕВОЛУЦИЈУ

БЕОГРАД ДОБИЈА ЦЕНТАР ЗА ЧЕТВРТУ ИНДУСТРИЈСКУ РЕВОЛУЦИЈУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ ЧЕСТИТАО НОВОМ МИНИСТРУ ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИЕК КИПАР

11.1.2022.  

СЕЛАКОВИЋ ЧЕСТИТАО НОВОМ МИНИСТРУ ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИЕК КИПАР

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић честитао је Јанису Касулидису ступање на дужност министра спољних послова у Влади Републике Кипар.


Oпширније...
ПРОСЛАВЉЕН БОЖИЋ НА КИПРУ

ПРОСЛАВЉЕН БОЖИЋ НА КИПРУ

Данас, 7. јануара 2022. године, служена је Божићна Литургија на Кипру, и то по први пут у два града, Никозији и Пафосу. Литургији у Никозији су присуствовали Њ.Е. Амбасадор Марко Благојевић, дипломатско особље и запослени у Амбасади РС, припадници српске војске и полиције који служе у мисији УН на Кипру, као и чланови српске заједнице. По завршетку Литургије у Никозији, уприличен је пријем у амбасади.

Амбасада РС је и ове године припремила Божићне поклоне за децу из српске дијаспоре. Посебно се на помоћи захваљујемо г. Небојши Шарановићу - Фабрика бисквита „Јафа“ из Црвенке, нашем почасном конзулу г. Кипросу Илијадису, а нарочито гђи Ирени Вујовић, министарки екологије и заштите животне средине.


Oпширније...
ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА УРУЧИВАЊЕ ПОКЛОНА ДЕЦИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ НА КИПРУ ПОВОДОМ БОЖИЋА

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА УРУЧИВАЊЕ ПОКЛОНА ДЕЦИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ НА КИПРУ ПОВОДОМ БОЖИЋА

Обавештавамо да је Амбасада Републике Србије у Никозији, заједно са почасним конзулом Републике Србије господином Кипросом Илијадисом и Фабриком бисквита „Јафа“ из Црвенке, и ове године обезбедила поклоне деци српске дијаспоре (старости до 12 година) поводом Божића.

Молимо да пријаву деце извршите радним данима у термину од 10-15 часова, а најкасније до среде 06.01.2022. године до 12 часова на телефоне амбасаде: 22 777 511 и 22 772 924, или путем e-mail адресе: nicosia@serbia.org.cy.

Напомињемо да је неопходно да пријаву деце обави један од родитеља.

О термину за преузимање поклона у Амбасади сви пријављени ће бити лично обавештени, како би се испоштовале мере које су на снази у Републици Кипар, а у вези са спречавањем ширења вируса Ковид-19.

Амбасада РС у Никозији честита предстојеће празнике.

МИР БОЖИЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!ОТВАРАЊЕ КЛАСТЕРА 4 ВАЖНА ПРЕКРЕТНИЦА ЗА СРБИЈУ

14. децембар 2021. године

ОТВАРАЊЕ КЛАСТЕРА 4 ВАЖНА ПРЕКРЕТНИЦА ЗА СРБИЈУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.

Брнабић је истакла да је Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, и у оквиру тог кластера, отворена су четири нова поглавља.

Премијерка је оценила да је то велики успех на ком жели да честита свим грађанима Србије, исказавши захвалност председнику Србије Александру Вучићу на подршци и разумевању.


Oпширније...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

04. децембар 2021. године  

РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ЖИОФРЕОМ И АМБАСАДОРИМА ЕУ

18. новембар 2021.

СЕЛАКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ЖИОФРЕОМ И АМБАСАДОРИМА ЕУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.

Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва. 


Oпширније...
СРБИЈА ОЧЕКУЈЕ ПОДРШКУ ЗА ОТВАРАЊЕ КЛАСТЕРА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

СРБИЈА ОЧЕКУЈЕ ПОДРШКУ ЗА ОТВАРАЊЕ КЛАСТЕРА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.

 


Oпширније...
ВAЖНА УЛОГА УНЕСКА ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ НА КОСМЕТУ

ВAЖНА УЛОГА УНЕСКА ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ НА КОСМЕТУ

12. новембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.


Oпширније...
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА COP26 ОДРЖАНОЈ У ГЛАЗГОВУ

2. новембар 2021. године  

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА COP26 ОДРЖАНОЈ У ГЛАЗГОВУ

"Ваше Екселенције, у

важени делегати,

драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести. Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.


Oпширније...
СРБИЈУ И КИПАР ВЕЗУЈУ БЛИСКОСТ И СОЛИДАРНОСТ

1. новембар 2021. године  

СРБИЈУ И КИПАР ВЕЗУЈУ БЛИСКОСТ И СОЛИДАРНОСТ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас, у разговору са председницом Представничког дома Републике Кипар Анитом Димитрију, да две земље повезују чврсто пријатељство, историјски потврђена блискост и солидарност између два народа, утемељена на пуном разумевању и дугогодишњој узајамној подршци.

Брнабић је истакла да Србија цени подршку Кипра њеном путу ка ЕУ и активно ангажовање на убрзању процеса приступања Европској унији држава региона западног Балкана, сматрајући да једино таква политика осигурава стабилност и мир у региону и Европи.

 


Oпширније...
ИЗЛОЖБА РАДОВА МИЛЕНКА СТЕВАНОВИЋА

Серија радова уметника Миленка Стевановића настала за време његовог шестогодишњег боравка у Јапану биће представљена у галерији IN TOTO у Никозији.

Изложба под називом “Nichijō” (на јапанском „свакодневно, уобичајено“) представља визуелно истраживање приче о лепоти пронађеној на неочекиваним местима.

Позвани сте да пођете на ово естетско путовање кроз колекцију слика, цртежа и уметничких графика.

Отварање изложбе је у петак, 5 новембра 2021. године у 19 часова.

Радно време галерије:

понедељак - петак 16:00 - 20:00

субота 10:00 - 13:00 и 16:00 - 20:00

*Затворено недељом

Вођене туре: 12, 19. и 26. новембра у 19:00

*Ограничен број места

За резервације пишите на мејл: milenkost@gmail.com

Адреса: IN TOTO Gallery 8A Kanari Street, Ayioi Omologites, Nicosia Тел: 22 262470

 

 

 


Oпширније...
КОНТИНУИРАНА КОМУНИКАЦИЈА СРБИЈЕ СА ЕУ О ДАЉИМ РЕФОРМАМА

22. октобар 2021. године  

КОНТИНУИРАНА КОМУНИКАЦИЈА СРБИЈЕ СА ЕУ О ДАЉИМ РЕФОРМАМА  

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министaрком за европске интеграције и главним преговарачем Јадранком Јоксимовић, састала се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ.

Теме састанка биле су Пакет проширења ЕУ за 2021. годину и посебно Извештај Европске комисије о Србији за ову годину, као и наредни кораци у процесу приступања Унији. Брнабић је указала на то да je овај састанак одржан по објављивању Извештаја ЕК, а пре финалне одлуке држава чланица о томе да ли ће подржати отварање кластера.

 


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ ПРЕД СБУН: ДИЈАЛОГ И ПРИМЕНА ПОСТИГНУТИХ ДОГОВОРА ЈЕДИНИ ПРАВИ ПУТ ЗА РЕШАВАЊЕ ОТВОРЕНИХ ПИТАЊА

СЕЛАКОВИЋ ПРЕД СБУН: ДИЈАЛОГ И ПРИМЕНА ПОСТИГНУТИХ ДОГОВОРА ЈЕДИНИ ПРАВИ ПУТ ЗА РЕШАВАЊЕ ОТВОРЕНИХ ПИТАЊА

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.

Господине Танин,

Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.

Господине председниче,

Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини. 


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОТВОРИО 10. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ НАОРУЖАЊА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ „ПАРТНЕР 2021“

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОТВОРИО 10. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ НАОРУЖАЊА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ „ПАРТНЕР 2021“

Председник Републике Србије Александар Вучић отворио је данас јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2021“ на Београдском сајму и поручио да ће Србија наставити да јача своју војску и развија одбрамбену индустрију, док ће истовремено бити препозната у целом свету као земља која промовише мултилатерализам, мир и стабилност.


Oпширније...
СAСТАНАК НА ВИСОКОМ НИВОУ ПОСВЕЋЕН ОБЕЛЕЖАВАЊУ 60. ГОДИШЊИЦЕ ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ ЗЕМАЉА

СAСТАНАК НА ВИСОКОМ НИВОУ ПОСВЕЋЕН ОБЕЛЕЖАВАЊУ 60. ГОДИШЊИЦЕ ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ ЗЕМАЉА

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатењства и сарадње.


Oпширније...
ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Донета су одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре – број 324-308/30-2021/01 и број 325-170/30-2021/01.

Увид у донету одлуку можете извршити на званичном сајту Министарства спољних послова Републике Србије и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону на следећим интернет страницама:

https://www.mfa.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ЧЕСТИТАО ДАН НЕЗАВИСНОСТИ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

01. октобар 2021. године

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ЧЕСТИТАО ДАН НЕЗАВИСНОСТИ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упутио је најсрдачније честитке поводом Дана независности Републике Кипар, као и најбоље жеље за свестрани просперитет и благостање братског кипарског народа.

„Чврсто сам уверен да ће односи и везе наша два народа и државе, постојано утемељени на снажном пријатељству, узајамном поверењу, историјски потврђеној блискости и солидарности, наставити да се развијају у духу блиске сарадње и нераскидивог пријатељства“, наводи се у честитки упућеној кипарском министру иностраних послова Никосу Христодулидису.

Селаковић је овом приликом поновио пуну и безрезервну подршку коју Република Србија пружа очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Кипар, што укључује и суверена права Кипра у својој Ексклузивној економској зони.

„Истовремено, желим да пренесем посебну захвалност на принципијелној позицији Републике Кипар по питању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије, као и на снажној и активној подршци Ваше земље Републици Србији на њеном путу ка чланству у Европској унији“, наводи се у честитки.

 ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ЦЕРЕМОНИЈИ ОБЕЛЕЖАВАЊА ПОЧЕТКА РАДОВА НА МОДЕРНИЗАЦИЈИ И РЕХАБИЛИТАЦИЈИ ПРУГЕ НИШ-БРЕСТОВАЦ

30. септембар 2021. године  

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ЦЕРЕМОНИЈИ ОБЕЛЕЖАВАЊА ПОЧЕТКА РАДОВА НА МОДЕРНИЗАЦИЈИ И РЕХАБИЛИТАЦИЈИ ПРУГЕ НИШ-БРЕСТОВАЦ

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су данас церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Коридору 10, као и потписивању Уговора између Јавног предузећа Коридори Србије и Конзорцијума STRABAG AG и STRABAG д.o.o. Београд о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1.

 


Oпширније...
ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРОМ НАТО

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРОМ НАТО

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ У ЊУЈОРКУ СА 28 ШЕФОВА ДИПЛОМАТИЈЕ О ЕКОНОМСКИМ УСПЕСИМА СРБИЈЕ И СИТУАЦИЈИ НА КиМ

СЕЛАКОВИЋ У ЊУЈОРКУ СА 28 ШЕФОВА ДИПЛОМАТИЈЕ О ЕКОНОМСКИМ УСПЕСИМА СРБИЈЕ И СИТУАЦИЈИ НА КиМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Oпширније...
ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ

25. септембар 2021. године

ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:

 


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ БРНАБИЋ НА ГЛОБАЛНОМ КОВИД-19 САМИТУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БЕЛЕ КУЋЕ

22. септембар 2021. године

ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ БРНАБИЋ НА ГЛОБАЛНОМ КОВИД-19 САМИТУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БЕЛЕ КУЋЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.

Премијерка је у поруци истакла да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину. Захваљујући годинама улагања у дигитализацију и развоја еУправе, успели смо да организујемо компликовани и сложени процес вакцинације веома ефикасно и то на начин да буде фокусиран на грађане, објаснила је она. Међутим, како је додала, од самог почетка били смо свесни да ово није само ствар наших грађана и само наша борба. У борби против пандемије Ковид-19 или смо сви безбедни или нико није безбедан. Управо зато, поред набавке вакцине за наше грађане, донирали смо вакцине и грађанима региона западног Балкана, али и другим земљама, подсетила је она и прецизирала да је Србија донирала 230.000 доза вакцина региону, вакцинисали смо стране држављане у Србији са приближно 300.000 доза и издвојили смо 570.000 доза вакцина за земље Африке и Азије. Брнабић је напоменула да је Србија већ започела са производњом ковид вакцине од једног произвођача, а да ће до краја године започети производњу и од другог, јер на тај начин желимо да помогнемо и подржимо све људе и земље којима су вакцине потребне. Ово је пандемија у којој или ћемо победити заједно или ћемо изгубити заједно, али морамо да се боримо заједно, поновила је премијерка. Зато Србија подржава циљеве овог глобалног самита, нагласила је она и ислазала захвалност Сједињеним Америчким Државама и председнику Бајдену што су организовали самит и подржали заједничке напоре у борби против пандемије Ковид-19. Вакцине су једини излаз у борби против пандемије, закључила је Брнабић. Извор/Фото: www.srbija.gov.rs


Oпширније...
ИСТОРИЈСКА БЛИСКОСТ И ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КИПРА

22. септембар 2021. године  

ИСТОРИЈСКА БЛИСКОСТ И ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КИПРА

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је у Њујорку са министром иностраних послова Републике Кипар Никосом Христодулидисом.


Oпширније...
САСТАНАК АМБАСАДОРА БЛАГОЈЕВИЋА СА ПРЕДСЕДНИЦОМ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА Р. КИПАР

САСТАНАК АМБАСАДОРА БЛАГОЈЕВИЋА СА ПРЕДСЕДНИЦОМ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА Р. КИПАР

Амбасадор Р. Србије у Никозији, Њ. Е. Марко Благојевић, састао се 17. септембра 2021. године са председницом Представничког дома Р. Кипар, Анитом Деметриу, са којом је разговарао о одличним односима Србије и Кипра и заједничкој вољи за њиховим даљим јачањем у бројним областима.

Амбасадор Благојевић је поновио став Србије у погледу подршке суверенитету Р. Кипар и решавања кипарског проблема у складу са релевантним резолуцијама УН. Такође је захвалио на чврстом ставу Р. Кипар у погледу подршке приступању Србије Европској унији, као и у погледу непризнавања једнострано проглашене независности Косова.ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ – ПОДРШКА ОСНИВАЊУ НОВИХ ШКОЛА И ОДЕЉЕЊА ДОПУНСКЕ НАСТАВЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ

Донета је одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре – подршка оснивања нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори, број 326-16/30-2021/01 од 15. септембра 2021. године, а по конкурсу који је био отворен од 22. јула до 06. августа 2021. године.

Увид у донету одлуку можете извршити на званичном сајту Министарства спољних послова Републике Србије и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону на следећим интернет страницама:

https://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rsОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.


Oпширније...
ДАН СРПСКОГ ЈЕДНИСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

ДАН СРПСКОГ ЈЕДНИСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

 

Данас, 15. септембра, српски народ обележава празник јединства, слободе и националне заставе, дан када је 1918. године српска народна војска кренула у пробој Солунског фронта и јуришoм у слободу или смрт започела ослобођење Европе и поробљених европских народа.

Ове године празник ће први пут бити прослављен у свим српским заједницама широм света. Срби, где год да се налазе, истаћи ће на својим домовима и зградама у којима живе српску заставу као симбол саборности и братске љубави.

Амбасада Републике Србије у Никозији је овим поводом истакла заставу непобедивог „Гвозденог пука“ као симбол утемељења самог празника, израз дивљења својим прецима и поруку слоге својим потомцима.

Други пешадијски пук „Књаз Михајло“, чувен по својој легендарној храбрости као „Гвоздени пук“, најпознатији је од свих српских пукова из ратова од 1912. до 1918. године.

Нека је благословен и вечан српски народ и српске земље!

Нека се српска застава вечно вије!

Амбасадор Републике Србије у Никозији Марко Благојевић

Никозија, 15.09.2021. године.КАМПАЊА ЗАШТИТЕ ИМОВИНСКИХ ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ

КАМПАЊА ЗАШТИТЕ ИМОВИНСКИХ ПРАВА СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ

Обавештавамо грађане Републике Србије да је у Федерацији БиХ у току усклађивање података и некретнинама катастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или поседу.

Препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацији БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина, или лице које неовлашћено користи српску имовину.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СВЕ СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ СРБЕ У ОРУЖАНОЈ АКЦИЈИ "ОЛУЈА"

05. август 2021. године

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СВЕ СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ СРБЕ У ОРУЖАНОЈ АКЦИЈИ "ОЛУЈА" 

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.

„За нас то нису само страшне бројке страдалих“, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити.

„Никада као данас се није прекрајала историја. Зато хоћу да све нас подсетим не само на оно шта су други нама чинили, не желећи да постојимо, већ и на оно што смо сами себи чинили, баш као да не желимо да постојимо“, казао је председник и напоменуо да никада више не сме да се понови да Србија заборави своје тихе хероје.


Oпширније...
КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНИСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЦЕ И ДИЈАСПОРЕ

КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНИСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЦЕ И ДИЈАСПОРЕ 

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката, који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, и матичне државе и Срба у региону.

Конкурси трају од 22. јула до 6. августа 2021. године.

Информације о објављеним конкурсима могу се пронаћи на линку 

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/СНАЖНА И НЕПРЕКИДНА ПОДРШКА СРБИЈЕ И КИПРА ОЧУВАЊУ СУВЕРЕНИТЕТА И ТЕРИТОРИЈАЛНОГ ИНТЕГРИТЕТА ОБЕ ДРЖАВЕ

СНАЖНА И НЕПРЕКИДНА ПОДРШКА СРБИЈЕ И КИПРА ОЧУВАЊУ СУВЕРЕНИТЕТА И ТЕРИТОРИЈАЛНОГ ИНТЕГРИТЕТА ОБЕ ДРЖАВЕ

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Републике Кипар Деметриосом Теофилактуом.

У разговору је потврђено да су билатерални односи две државе засновани на чврстом пријатељству, узајамној солидарности и строгом поштовању међународног права, a саговорници су изразили недвосмислену и непрекидну подршку очувању суверенитета и територијалног интегритета обе државе.

Министар Селаковић пружио је снажну подршку преговарачким напорима Републике Кипар, који су усмерени на решавање кипарског проблема, уз очување територијалног интегритета и суверенитета Кипра.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: ОДЛУЧИЛИ СМО – НАШ ЦИЉ ЈЕ ЕУ, АЛИ ЈЕ КИНА ВАЖАН ПАРТНЕР

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: ОДЛУЧИЛИ СМО – НАШ ЦИЉ ЈЕ ЕУ, АЛИ ЈЕ КИНА ВАЖАН ПАРТНЕР

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ

„Нас повезује историја, заједничка култура, чланице ЕУ су без премца већ сада наши најважнији партнери“, објаснио је и додао да је трговинска размена Немачке и Кине 3.000 пута већа него Србије и Кине, а, приметио је, и поред тога се послови Србије са Кином приказују као проблем.

 


Oпширније...
СРБИЈА ОСТВАРИЛА ВЕЛИКИ УСПЕХ У ОБЛАСТИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ

СРБИЈА ОСТВАРИЛА ВЕЛИКИ УСПЕХ У ОБЛАСТИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.

Она је навела да је, када је ступила на дужност премијера, знала шта су јој приоритети и да најпре треба да се дигитализација подигне на виши ниво, да почне реформа образовања и да се ради на јачању економије.

Веровала сам у земљу која верује у народ, јер је српски народ креативан. Од 1. јуна 2017. године почели смо да радимо као е-Влада, односно да размену података вршимо електронским путем, навела је председница Владе.

 


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ УЧЕСТВОВАО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „МИНИ ШЕНГЕН“

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ УЧЕСТВОВАО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ „МИНИ ШЕНГЕН“

Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваo је данас путем видео-линка на конференцији „Мини Шенген“ са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевим. Званичници су разговарали о даљим корацима у регионалној сарадњи, као процесу од виталног значаја за напредак Западног Балкана и европског пута у целини.

Саговорници су се сагласили да је земљама Западног Балкана потребно чланство у Европској унији, али и да је исто толико Европској унији потребан Западни Балкан, будући да је регион и окружен границама ЕУ, а земље које стреме чланству деле заједничке европске вредности.


Oпширније...
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИУЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА  

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација, У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.

Трећи део мог говора, а то сам приметио и у многим вашим изјавама чак и данас, биће поглед Србије на све што се дешавало у Хашком трибуналу и на то шта су пресуде донеле људима на простору бивше Југославије.


Oпширније...
АМБАСАДОР МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ У ПОСЕТИ ГЕНЕРАЛШТАБУ НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

АМБАСАДОР МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ У ПОСЕТИ ГЕНЕРАЛШТАБУ НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

Амбасадор Марко Благојевић је у петак 21. маја 2021. године посетио команданта Националне гарде РК, генерал-пуковника Демокрита Зервакиса у Генералштабу НГ РК, где су разговарали о војној сарадњи две земље. У знак изузетне сарадње две државе, Амбасадор Благојевић је команданту НГ г. Зервакису уручио Триптих Светог Саве и уписао се у књигу утисака. Такође, генерал-пуковник Зервакис је амбасадору Благојевићу уручио плакету Националне гарде РК.ВАЖНО: ВАКЦИНАЦИЈА ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

ВАЖНО: ВАКЦИНАЦИЈА ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ КИПАР

У вези са бројним упитима наших грађана, обавештавамо да је у складу са законима Републике Кипар, само Министарство здравља РК надлежно и одговорно за организовање вакцинисања становништва против вируса Ковид-19 на територији РК.

Такође, у складу са законима РК, само вакцине које је признала Европска агенција за лекове могу се употребљавати на територији РК за вакцинацију, а то су следеће: Биотек/Фајзер, Модерна, АстраЗенека, Џонсон & Џонсон.

Амбасада Републике Србије не може да организује вакцинацију на територији Републике Кипар. Сви држављани Србије могу да се вакцинишу у Србији по важећим процедурама.

Држављани Србије који живе и бораве на Кипру, уколико су пријављени у национални здравствени систем (ГЕСИ), могу да закажу вакцинацију путем електронског портала за вакцинацију:

https://login.gesy.org.cy/

Уколико нису корисници здравственог система ГЕСИ, могу попунити захтев за вакцинацију на територији РК и послати га на електронску адресу Министарства здравља РК. Информације о овој процедури могу се наћи на следећем линку:

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/Application

Након одобрења захтева, биће обавештени телефоном или електронском поштом о термину и датуму вакцинације, као и о вакцини која ће им бити понуђена о трошку РК.

 МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ПРЕДСТАВИО НОВУ УСЛУГУ „Е-КОНЗУЛАТ“

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ПРЕДСТАВИО НОВУ УСЛУГУ „Е-КОНЗУЛАТ“

20. мај 2021. године

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.

„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије указао је да „е-Конзулат” представља модернизацију изузетно важног сегмента делатности дипломатско-конзуларних представништава Србије и да се овде заправо говори о нечему што је од суштинске важности за даље процесе развоја наше државе.

Министар је подсетио да, када је председник Републике посећивао градилиште Моравског коридора, речено му је да се са неким радовима касни у извођењу зато што фирми Бехтел на време нису издате радне визе.

„Истог момента када смо то пратили и чули председника, ја сам алармирао службе у оквиру Министарства. Чудили смо се, знамо да издавање виза у Турској иде добром динамиком, а онда смо утврдили да су то у ствари били радници из Бангладеша који су визу тражили преко наше амбасаде у Индији, а у којој имамо проблем мањка запослених”, објаснио је министар.

Како је додао, реч је о изузетном и великом послу, сваки наш службеник морао је да прими документацију на папиру, да је провери, да онда захтева допуну, па тек тада да прослеђује.

„Данас је то фантастично усавршено и том нашем конзуларном раднику, сва та документација долази у електронском облику. Раније смо имали два филтера за проверу документације, сада их фактички имамо три. А посао је значајно ефикаснији”, указао је Селаковић.

Како је истакао, то је услуга за коју је обећано да ће бити завршена пре мање од четири месеца и да је она од понедељка доступна у 95 дипломатско-конзуларних представништава Србије, односно у свим нашим амбасадама и генералним конзулатима.

Највећи резултат тог подухвата, истакао је министар, осим предности коју ће донети у будућем функционисању, јесте чињеница да то није пројекат једног државног органа, већ заједнички подухват Министарства спољних послова, Канцеларије за ИТ и еУправу, Генералног секретаријата Владе, МУП-а, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националне службе за запошљавање.

„У рекордном року урадили смо изузетно добар посао. Ово је на понос нашег министарства, на понос читаве државе. Уверен сам да ћемо у периоду пред нама осавремењивати додатно оно што јесу наши послови и учинити Србију једном од ретких држава која поседује овакве механизме и овакве најсавременије начине обављања наших конзуларних послова”, рекао је Селаковић.

Говорећи о самом порталу „е-Конзулат”, министар је објаснио да постоји карикатура на којој је представљен Никола Тесла и зграда старе железничке станице са једним краном, која у ствари симболизује историјску чињеницу – када је Тесла боравио у Београду у години када је она изграђена. „Данас је то место иза кога настаје Београд будућности, а ово што смо успели заједничким снагама да урадимо јесте показатељ нечега што је будућност Србије, развој вештачке интелигенције, ИТ и стварање услова да у Србији у будућности све више људи живи и долази да би овде добро живели и радили”, закључио је министар.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да је ово први пут да су е-услуге окренуте ка страним држављанима, и да је до сада то био случај са нашим држављанима.

У периоду од 1. јануара 2019. до 17. маја ове године, највише захтева за српску визу поднето је у амбасади у Пекингу и то 6.766 захтева, затим у Њу Делхију – 2.973, Шангају 2.115, Токију 1.798, Каиру 1.756. У Алжиру је у том периоду поднето 1.270 захтева, у Џакарти 1.095, а у Бејруту 1.077. Са аспекта држављанства, српску визу Д за запошљавање траже највише држављани Кине – 9.516 захтева, затим Индије 1.955, те Украјине – 673.ВУЧИЋ: ЕВРОПУ СМАТРАМО НАШОМ КУЋОМ

ВУЧИЋ: ЕВРОПУ СМАТРАМО НАШОМ КУЋОМ

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је визионарска идеја Роберта Шумана донела истинску победу новог поверења након Другог светског рата и веру у уједињење различитости у миру и солидарности, уз поруку да ту веру има и Србија, као и наду да ће постати земља која ће бити радо виђена у европској породици народа.

Вучић је, честитајући свима у Србији и ЕУ Дан Европе, подсетио да је 9. мај дан када се слави и велика победа слободе, извојевана уз огромне жртве.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ ЧЕСТИТАО ДАН ЕВРОПЕ ЖОЗЕПУ БОРЕЛУ

СЕЛАКОВИЋ ЧЕСТИТАО ДАН ЕВРОПЕ ЖОЗЕПУ БОРЕЛУ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом, 9. маја, Дана Европе високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу у којој је изразио уверење да ће идеја уједињења различитости у миру и солидарности и даље бити идеја водиља Европске уније. 


Oпширније...
ВАКЦИНАЦИЈА ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ 15. МАЈА У БЕОГРАДУ

ВАКЦИНАЦИЈА ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ 15. МАЈА У БЕОГРАДУ

Програм за повезивање за српском дијаспором "Тачка повратка", уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије, обезбедио је посебан термин за вакцинацију српских држављана из дијаспоре.

Држављани Србије који живе у иностранству моћи ће да се вакцинишу 15. маја у Београду, а пријаве за имунизацију доступне су на сајту удружења Тачка повратка https://tackapovratka.rs/poziv-za-vakcinaciju-dijaspore/.

Пријаве су отворене до петка, 30. априла у 23.59 часова и свако ко се пријави добиће потврду о термину вакцинације као и о тачном времену када треба да се појави на Београдском сајму.

Држављани Србије из дијаспоре моћи ће да бирају између вакцина „Фајзер”, „Синофарм” и „Спутњик Ве”, док ће другу дозу примити на Београдском сајму 5. јуна.

Позив се односи искључиво на држављане Србије који живе у иностранству.ИНФОРМАЦИЈА У ВЕЗИ СА НЕРАДНИМ ДАНИМА

ВАСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ И ПРАЗНИК РАДА 

Амбасада Републике Србије у Никозији због празника неће радити са странкама:

30. априла 2021. године и 3. и 4. маја 2021. годинеПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО ПУТЕМ ВИДЕО ЛИНКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ММФ

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО ПУТЕМ ВИДЕО ЛИНКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије. 


Oпширније...
САСТАНАК СА РЕГИОНАЛНИМ ДИРЕКТОРОМ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

САСТАНАК СА РЕГИОНАЛНИМ ДИРЕКТОРОМ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима. 


Oпширније...
СЗО ОЦЕНИЛА ИМПРЕСИВНИМ ПРОЦЕС ИМУНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ

СЗО ОЦЕНИЛА ИМПРЕСИВНИМ ПРОЦЕС ИМУНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији. 


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ПРИШТИНА ИСТРАЈАВА У КАМПАЊИ МРЖЊЕ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ

СЕЛАКОВИЋ: ПРИШТИНА ИСТРАЈАВА У КАМПАЊИ МРЖЊЕ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ПОЛИТИЧКИ ЕКСТРЕМИЗАМ АЛБАНАЦА НА КИМ СВЕ ЈАЧИ

СЕЛАКОВИЋ: ПОЛИТИЧКИ ЕКСТРЕМИЗАМ АЛБАНАЦА НА КИМ СВЕ ЈАЧИ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.


Oпширније...
ШЕФОВИ ДИПЛОМАТИЈЕ КИПРА И ГРЧКЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ СА МИНИСТРОМ СЕЛАКОВИЋЕМ

ШЕФОВИ ДИПЛОМАТИЈЕ КИПРА И ГРЧКЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ СА МИНИСТРОМ СЕЛАКОВИЋЕМ

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић са шефовима дипломатија Грчке и Kипра Николасом Дендијасом и Никосом Христодулидисом обишао је данас Храм светог Саве и упознао их са детаљима градње и унатрашњим изгледом највећег православног храма на Балкану.

Високу делегацију примили су представници СПЦ-а, а грчки и кипарски гости су већ на уласку показали интересовање за сваки детаљ у Храму.

Шефови дипломатија нису крили одушевљење мозаиком који се простире на површини од 15.000 квадратних метара, а министар Дендијас је утиске прокементарисао речима да је одушевљен и да храм, а посебно мозаик изгледају спектакуларно.

На крају посете храму, представници СПЦ даровали су госте, на чему се посебно захвалио министар спољних послова Kипра Никос Христодулидис.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊЕ МИНИСТРУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА КИПРА

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊЕ МИНИСТРУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА КИПРА

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је министру иностраних послова Kипра Никосу Христодулидису Орден српске заставе првог степена, за посебне заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Kипра.

"Драги пријатељу, част ми је да могу лично да вам уручим орден. Одликовани сте поводом Дана државности Србије и желим целокупној српској јавности да кажем да је носилац овог одличја драги пријатељ, министар Kипра, државе која је увек била уз нашу земљу и наш народ, земље која је стала у одбрану међународног права и правде залажући се увек за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије и истрајавајући у таквом ставу упркос притисцима", рекао је председник Вучић.

Он је указао да је Србија управо захваљујући министру Христодулидису увек сматрала Kипар најближим пријатељем не само у оквиру ЕУ, већ и међу свим другим земљама и додао да је Србија увек умела да цени снажну подршку Kипра.

Председник Вучић изразио је уверење да ће српско-кипарска сарадња у свим областима друштвено-привредног живота бити све богатија, а везе све јаче и рекао да се нада да ће ускоро у Београду угостити председника Kипра на седници Високог савета за сарадњу Србије и Kипра.

"Хвала вам на томе што увек показујете поверење и љубав према српском народу, баш као што ми показујемо озбиљност, одговорност и поверење у наше односе са Kипром. Хвала на свему, а ми ћемо гледати да вама и вашем народу узвратимо", казао је председник Вучић.

Министар спољних послова Републике Кипар рекао је да је почаствован што је добитник вредног признања, те да га прихвата са огромном захвалношћу која је израз историјских веза, заједничких културних вредности, верске традиције и дуготрајних веза пријатељства које нас уједињује.

"Током историје суочавали смо се са бројним изазовима који су претили егзистенцији наших народа, али смо са великом одлучношћу, која је постала карактеристика наших народа и солидарношћу и подршком успели да одговоримо на изазове и стекли смо право да у будућност гледамо са оптимизмом, радећи са комшијама на развијању мира, безбедности и просперитета", рекао је кипарски министар.

05.04.2021.

Извор: Председништво Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије ГоллТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНЦИ СА ГРЧКОМ И КИПРОМ СВАКИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ

ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНЦИ СА ГРЧКОМ И КИПРОМ СВАКИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ

Министар спољних послова Никола Селаковић одржао је данас трилатерални састанак са министрима иностраних послова Кипра Никосом Христодулидисом и Грчке Никосом Дендијасом.

Шеф српске дипломатије том приликом истакао је да је са колегама разговарао о европској будућности наше земље, али и да је постигао договор о састанцима сваких шест месеци, на којима ће говорити о темама из више области који су од интереса за Србију, Грчку и Kипар.

Селаковић је указао да се разговарало и о економској сарадњи, инфраструктури, јачању веза, енергетици, о снабдевању гасом из различитих извора и различитим путањама и истакао да је главни циљ Србије у регионалној политици очување мира и стабилности.

Како је додао, министри су се сагласили да је потребна већа сарадња у области туризма, пољопривреде, и ИТ сектора.

Министар Селаковић захвалио је Грчкој и Kипру на принципијалној подршци по питању очувања суверенитета и интегритета Србије, али и по питању европских интеграција и указао да Србија даје подршку Грчкој за наставак дијалога са Турском, као и када је реч о договору са Албанијом у вези са одређивањем граница између две земље.

Такође, Србија је, истиче, поновила подршку суверенитету Kипру и такође дала подршку за наставак дијалога између Kипра и Турске.

Министар спољних послова Kипра Никос Христодулидис захвалио је Селаковићу на гостопримству, наводећи да три земље имају пријатељске везе, а да будућа трилатерална сарадња представља стварање позитивне агенде у интересу свих народа.

Он је истакао да ће грађани и Србије и Грчке од 1. априла моћи да путују на Kипар уз негативан ПЦР тест, наводећи да је то први корак ка враћању у нормално стање. „Kрајњи циљ је јачање стабилности и благостања Западног Балкана и Источог Медитерана”, рекао је Христодулидис и честитао Србији на импозантном темпу имунизације који нашу земљу ставља у сам светски врх.

Министар иностраних послова Кипра нагласио је да је данас српском колеги потврдио и снажну подршку Србији и спремност за сваку могућу помоћ у остваривању стратешког циља уласка у ЕУ, као и када је у питању непризнавање KиМ.

Министар иностраних послова Грчке Никос Дендијас је указао на перспективу сарадње Грчке и Србије у области енергетике и безбедности, као и инфраструктуре. Дендијас је рекао да га брину мигрантски токови, а поручио је и да Турска мора да јача контролу својих граница.

Шеф грчке дипломатије поновио је подршку његове земље Србији на европском путу и прецизирао да је грчки премијер дао налог да се учини све да се помогне нашој земљи на том путу.

05. април 2021.СЛУЖЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ У НИКОЗИЈИ

СЛУЖЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ У НИКОЗИЈИ

У суботу 20. 03. 2021. године у цркви Светог Јована Претече (Timiou Prodromu) први пут је у Никозији служена Света Литургија на српском језику.

Свету Литургију служили су свештеници отац Пантелејмон и отац Борислав Рудић, у присуству верника Српске православне цркве и Кипарске православне цркве, представника Амбасаде Србије у Никозији, чланова српске дијаспоре и Српско кипарског друштва пријатељства.СРБИЈА ОПРЕДЕЉЕНА ЗА ИНТЕНЗИВНИЈУ САРАДЊУ СА МЕЂУНАРОДНОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ ФРАНКОФОНИЈЕ

СРБИЈА ОПРЕДЕЉЕНА ЗА ИНТЕНЗИВНИЈУ САРАДЊУ СА МЕЂУНАРОДНОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ ФРАНКОФОНИЈЕ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са Групом франкофоних амбасадора (ГАФ) у Србији, са којима је разговарао о унапређењу сарадње Србије и Међународне организације Франкофоније.

Селаковић је указао да је Србија посвећена вредностима Франкофоније - унапређењу мира, демократије, људских права, међукултурне сарадње, дијалога и солидарности, и изразио очекивање да ће сарадња бити суштински унапређена конкретним предлозима за промоцију француског језика и франкофоне културе.

 


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.

Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.

Објаснити то, ни данас, 22 године после агресије, није могуће, не постоји, и поред свег труда, универзално оправдање, нема разлога, нема смисла, а остала су само, као вечни грех, имена.

Миљана Милић, петнаест година,

Владимир Милић, дванаест година,

Миомир Младеновић, четрнаест година,

Драган Димић, три године,

Јулијана Брудар, десет година,

Оливера Максимовић, дванаест година,

Мирослав Кнежевић, тринаест година,

Дајана Павловић, пет година,

Стеван Павловић, осам година,

Марко Симић, две године,

ЖМилица Ракић, три године,

Иван Иванчић, седам година,

Марко Ивановић, три године...

И тако, осамдесет девет имена, и то не само српских.

Бесмисао пуког убиства није бирао. Шеснаесторо деце, од две до седамнаест година, из породица Ахметај и Хасани, убијено је у колони која се враћала кући, у Призрен.

То је, у једном наслову, на Западу, једноставно објашњено као "трагична грешка". Смрт која је стигла Марка Роглића, Милана Игњатовића, Гордану Николић, Ирену Митић, Милицу Стојановић, Бојану Тошовић, Бранимира Станијановића, нашу Сању Миленковић... није могла да рачуна, нити да добије чак и такво објашњење.

Те смрти нису, за оне који су их посејали, биле ни трагичне, а још мање грешка. То је био само изговор, бедни изговор.

Биле су намера, биле су јасна одлука, преки суд над једном земљом, над њеним људима, над њеном децом.

И зато данас нећемо да лицитирамо око именовања свега што се, током пролећа 1999. године догодило. Јер догодио се злочин, тежак и страшан. И догодила се агресија, не ни бомбардовање, ни интервенција, ни кампања, ни операција. Догодила се агресија. Напад на суверену земљу, без одлуке Уједињених нација, без оног довољног разлога који би представљао напад тадашње Југославије на неку суседну, или НАТО државу.

Никога Србија односно Савезна Република Југославија тада није напала. Напали су нас, са једним циљем. Да нас поразе, да нас убијају, и на крају да нам одузму део територије.

И колико год данас анализирали ствари, како год и колико год оштри и критични били према себи, нашој тадашњој политици, нашем тадашњем руководству, јасно је да су Савезна Република Југославија и Србија тада остављене готово без избора. Избор је био језив, или губитак територије и људи са једне стране или потпуни нестанак српске државе, морала, части, српског духа, имена и презимена. И нисмо могли да не изгубимо. Деветнаест великих напало је једну малу земљу, Савезну Републику Југославију. Напали су Србију и Црну Гору. И чак и кад не говоре данас, у једној од две независне земље о томе, то су чињенице. А та мала земља, и тај мали народ, свима њима, њих деветнаест великих и моћних, одржала је час из оног најважнијег, части, морала и љубави према слободи коју један народ може да има.

Да, правду, правду да не заборавимо. Свих тих деветнаест великих и данас ће немушто говорити о свом војничком успеху, избегавати одговоре на питања, а замислите, један мали, само бројчано мали српски народ, тај мали али величанствени народ, са тугом, сузом у оку поносно се присећа свог отпора и борбе против деветнаест окрутних и бахатих.

Изгубили смо много, изгубили смо очеве, браћу, супружнике, децу, али образ и српско срце још су ту, да чувају Србију која је вечна и неуништива.

Изгубили смо децу, изгубили смо људе, изгубили смо контролу над великим делом територије, изгубили смо милијарде због уништене инфраструктуре и привреде.

И све што нам је остало било је тело једне измучене, уништене земље, земље у распадању, измрцварене, опљачкане, изранављене, пусте, и криве, осуђене за све што се не само деведесетих, него и током читаве историје, догађало.

Земље, која ни десет година после агресије није имала снаге да се усправи, подигне, и ради било шта друго него да ћути, или да сагне главу и покорно се извињава, за све, чак и за своје мртве, чак и за своју убијену децу.

Данас, то више није та пропала, измучена, разорена, измрцварена Србија.

Данас, то је Србија, која је поново пронашла и своју снагу и свој понос.

Србија која ствари назива правим именом.

Србија која је окренула леђа рату и поразима, и кренула да ради. Србија која је устала, стала на своје ноге и добила свој глас.

Србија коју, чак и кад јој не верују, слушају. Која је способна, која расте, и више није део проблема.Србија која јесте и биће, бар ћемо ми дати све од себе, баш оно решење које омогућава читавом региону живот у миру и разумевању.

И та Србија, данас, када је у свету и даље много више бомби, него вакцина, у регион шаље, не бомбе, већ баш те вакцине. Данас је спремна и да их производи, и за само неколико месеци то ћемо да учинимо, али не само за себе, већ и за друге, за цео Балкан.

Спремни смо, и хоћемо да помогнемо.

Нисмо спремни, и нећемо да ћутимо, нити да будемо, поново понижени. Право на то не црпимо само из жртава које смо имали, него и из чињенице да смо одавно престали да гледамо само друге и тражимо грешку и кривицу само у њима, а не понекад и у себи.

Погледали смо се и признали. И сваки губитак, и сваки пораз, и сваки злочин који је неко у наше име починио, сваки промашај и сваку погрешну политику.

И не радимо више ништа што би било кога могло да угрози.

Радимо, радимо, радимо све више и растемо, јачамо са само једним циљем да будемо најбољи у економији и образовању, здравству, у култури, науци, спорту...

И хоћемо да будемо безбедни, на свом. Хоћемо да нам војска буде много јача него што је била те деведесет девете. Да никада више не дођемо у ситуацију да нам неко убија децу, руши земљу, или наш народ протерује.

Хоћемо да останемо слободни, да сами одлучујемо о својој судбини, и да нам нико више не одузме све, а да нам не да ништа.

А ништа је данас, и то ћу да понављам колико год буде потребно, идеја, неких великих, моћних, али и оних који им служе, идеја да нас „Косово“ призна, не бисмо ли ми признали „Косово“.

Није нам потребно то признање. И нећете од Србије добити гажење ни по нашим жртвама, гажење по нашој историји, гажење по нашој прошлости, али и гажење по нашој будућности. Добићете одговор разумних, и добрих и одговорних људи. Потребан нам је компромис. Потребно нам је испуњавање свих оних обавеза које смо преузели и ми и Приштина, а само их ми испунили.

И није то наш каприц. Није то ни фантазмагорија о неком српском свету који хоћемо да створимо.

И данас када нам прете формирањем Велике Албаније, када кажу да нема ништа од Заједнице српских општина, наше је да будемо мирни, да бринемо о нашем народу на Косову и Метохији, али да свим тим великим, моћним јасно поручимо да нисмо слаби као што смо били, да ћемо умети да сачувамо своје, не дирајући ни у шта туђе. Уосталом, Србија није и неће бити шака зоби за сваку белосветску врану која би да је позоба. И оне који су искористили снагу и силу деветнаест бахатих и окрутних само молим да нам не прете. Молим, молим их, да нам не прете. Да не мисле да је Србија сломљена и да неће имати снаге да одговори. Молимо вас, вас молимо, наше албанске комшије, да нам не претите. И молимо све друге, који су своју окрутност према Србији показали, да вам у томе не помажу. Само то молимо и ништа више.

А одговараћемо позивима на мир, позивима на компромис, и увек добром вољом, јер не желимо да имамо поново децу убијану. И не желимо да туђа деца поново страдају. Али не потцењујте Србију, и не гледајте Србију онаквим очима као што сте то чинили 99. године.

Србија данас је много снажнија, много јача. Србија данас је јединствена и уједињена, а не подељена. Србија данас има све неупоредиво снажније и боље него 99. од економије до наше војске. И никада никоме нећемо да претимо, већ само вас молимо и тражимо да нас поштујете и ништа више.

Ми данас градимо путеве, који ће да нас повежу, и са собом, и са регионом и са светом. И до краја године радићемо на осам ауто-путева, на осам вена читавог Балкана, не само Србије, осам путева мира и сарадње.

Само луд човек би то мењао за рат, за мртву децу, за рушење и нови губитак. И да, хоћемо да имамо најближе односе са свима који су у агресији на лепу Србију учествовали, опростили смо одавно, али не, и баш никада нећемо заборавити. И не тражите то од нас. Тог једног дана, сваке године, подсећаћемо и себе и вас. Вас деветнаест најмоћнијих, најснажнијих, највећих по сили и снази, не баш по части и моралу. Подсећаћемо и вас и нас, баш зато да се никада не би поновило. Не нама, већ ни једном другом слободољубивом народу на свету.

И ако имамо неку понуду, она данас гласи: спремни смо да од целог Балкана направимо победника, да свако на њему добије, све док нико не покушава да само Срби буду губитници.

И уопште није тежак пут до тога.

Потребно је само да се поштујемо, разумемо и не покушавамо једни друге да понизимо.

Да не дирамо у оно што је свако најтеже и најкрвавије платио. Слободу. А ми, Срби, знамо колика је цена слободе.

У право да је имамо, да је чувамо и да се сетимо свих жртава које су у њу уграђене.

А у нашу су уграђена и наши порази, наши животи и наша деца. И животи наших херојских пилота, и наших дивова са Кошара и Паштрика, и наше деце, невине, потпуно невине, а криве само зато што су живела у Србији.

Превелика је то цена да бисмо о њој ћутали. З

ато што би то значило да смо спремни на још један пораз, на још једно понижење.

А нисмо.

И када сви буду ћутали, ми ћемо да понављамо.

Једно дете дневно, и мало више од тога.

Толико сте нам убијали. Током агресије коју ни сами нисте разумели зашто сте је проводили.

И понављаћемо то, баш да нам се не би догодило поново.

Са посебним пијететом испуњавамо нашу обавезу да одамо почаст свим невиним српским жртвама које су положиле свој живот на олтар отаџбине, како цивилима, тако и нашим јуначним војницима и полицајцима, херојима Кошара, Призрена, Митровице.

Данас за нас Србе, живот на Косову и Метохији личи на Пут суза (Via Dolorosa), на успињање последњим снагама на Голготу, али ми не бисмо ни били Срби да нисмо кадри, и „на страшном месту постојати“.

И данас, и вечерас могу да закључим уз једну важну реченицу. На тлу Европе постојала је, а данас снажнија него икада, постоји несаломива, непоколобљива, непокорива и никада покорена Србија.

Нека је вечна слава свим жртвама НАТО агресије и сви заједно ускликнимо живела слободна и поносна Србија“, рекао је председник Вучић.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: www.predsednik.rsРЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“. За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Амбасада Републике Србије у Софији вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА 17. МАРТ 2004. ГОДИНЕ – ПОГРОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА 17. МАРТ 2004. ГОДИНЕ – ПОГРОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.

„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је казао да погром превазилази све остале злочине, јер је он, не само чин, већ намера, политика, предумишљај да се неки крај, нека земља, насилно очисти од припадника других нација и вере.

„Немамо права да то прећутимо“, поручио је председник Србије и истакао да имамо обавезу да будемо победници без крви и рата, најбољи у економији, здравству, спорту, образовању и свему осталом што чини развој и напредак.

„Желимо исто и другима да се баве собом и буду успешни, јер смо свесни да је злочин алатка губитника, а победницима то није потребно, они памте, али опраштају и иду даље, док се губитници врте у истом зачараном кругу. Ми Срби то више нећемо да будемо, хоћемо будућност, у којој ћемо да памтимо, али из које нећемо да се враћамо. Знамо шта се дешавало и то називамо правим именом,“ закључио је председник Вучић.

Фото: Димитрије ГолСАСТАНАК СА ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

САСТАНАК СА ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о наставку борбе против пандемије Ковид-19 и изазовима у процесу масовне вакцинације, као и о динамици приступних преговора између Србије и ЕУ и стабилности у региону.

Председник Вучић je захвалио на подршци коју ЕУ пружа Србији у условима пандемије и изразио наду да ће ускоро стићи и први контингенти вакцина из програма Ковакс.

„Србија се међу првима прикључила овом програму чиме је још једном показала да је поуздан партнер Европске уније“, истакао је председник Вучић и нагласио да је наша земља заузела озбиљан и одговоран приступ борби против пандемије, о чему сведоче свеобухватне мере које је донела Влада Србије у циљу очувања здравља и живота људи, како грађана Србије, тако и у окружењу.

Амбасадор Фабрици је пружио уверење да ће ЕУ наставити да пружа пуну солидарност Србији. Европска комисија је прошле недеље најавила издвајање 12 милиона евра за Србију из Фонда солидарности ЕУ, што је још један показатељ подршке ЕУ Србији од избијања пандемије. ЕУ ће наставити да ради на томе да обезбеди праведну и глобалну дистрибуцијy вакцина. У том погледу амбасадор Фабрици је истакао важност Ковакс програма. ЕУ и Тим Европа, као прави глобални донатор, већ су обећали више од две милијарде евра за овај програм. Амбасадор се позитивно осврнуо на допринос Србије Ковакс програму и честитао на резултатима које Србијa остварује у процесу вакцинације, као и на правовременим и одлучним мерама које су предузете у борби против корона вируса.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ОДНОСИ СА КИПРОМ ЗАСНОВАНИ НА ПРИЈАТЕЉСТВУ И ПОВЕРЕЊУ

СЕЛАКОВИЋ: ОДНОСИ СА КИПРОМ ЗАСНОВАНИ НА ПРИЈАТЕЉСТВУ И ПОВЕРЕЊУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Републике Кипар Деметриосом Теофилактоуом.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да наша земља придаје велики значај односима са Кипром, који су засновани на чврстом пријатељству, узајамном поверењу, историјски потврђеној блискости и солидарности два народа.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: БОРБА ПРОТИВ СВИХ ОБЛИКА КРИМИНАЛА ПРИОРИТЕТ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

СЕЛАКОВИЋ: БОРБА ПРОТИВ СВИХ ОБЛИКА КРИМИНАЛА ПРИОРИТЕТ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.


Oпширније...
УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛИТИЧКЕ И ПРИВРЕДНЕ САРАДЊЕ СА КИПРОМ

УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЛИТИЧКЕ И ПРИВРЕДНЕ САРАДЊЕ СА КИПРОМ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Републике Кипар у Србији Деметриосом Теофилактуом о наставку и унапређењу политичке и привредне сарадње, нарочито у областима образовања и научног истраживања.

Брнабић је исказала захвалност свом саговорнику на подршци Кипра на убрзању процеса евроинтеграција, посебно када је реч о отварању поглавља у преговарачком процесу.


Oпширније...
САСТАНАК АМБАСАДОРА МАРКА БЛАГОЈЕВИЋА СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ НИКОЗИЈЕ

САСТАНАК АМБАСАДОРА МАРКА БЛАГОЈЕВИЋА СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ НИКОЗИЈЕ

Амбасадор Марко Благојевић састао се са градоначелником Никозије Констандиносом Јоркаџисом у петак 19. фебруара. Том приликом су разменили ставове о многим темама од заједничког интереса које се тичу локалне самоуправе, пандемије вируса корона, сарадње у културном сектору, као и социјалне политике.

Амбасадор Благојевић и господин Јоркаџис су детаљно разговарали о унапређењу сарадње између општина Никозије и Београда, углавном у вези са темама које се односе на локалну самоуправу.МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКО – ЉУБЉАНСКИ ПОРФИРИЈЕ ИЗАБРАН ЗА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ

МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКО – ЉУБЉАНСКИ ПОРФИРИЈЕ ИЗАБРАН ЗА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.


Oпширније...
АМБСАДОР МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ САСТАО СЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА РЕПУБЛИКЕ КИПАР АДАМОСОМ АДАМУОМ

АМБСАДОР МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ САСТАО СЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА РЕПУБЛИКЕ КИПАР АДАМОСОМ АДАМУОМ

Амбасадор Р. Србије у Р. Кипар, Њ.Е. Марко Благојевић, састао се 17. фебруара са ПР ПД РК, Њ.Е. др Адамосом Адамуом, са којим је разговарао о актуелним темама, значајним за обе земље.

Амбасадор Благојевић је поновио безусловну подршку РС суверенитету и интегритету РК и решавању кипарског питања на основу релевантних резолуција УН-а. Захвалио је на константној подршци Кипра у вези са европским путем Србије и проблемом Косова и Метохије.

Председник ПД РК Адаму је потврдио братске односе Кипра и Србије и захвалио на ставу који Србија има у вези са кипарским питањем, изјавивши да Србија има пуну подршку Кипра на њеном европском путу.

Амбасадор је упознао ПР ПД РК о успесима које РС постиже са вакцинисањем својих грађана, о помоћи коју РС пружа земљама у региону и изразио жаљење што преко Ковакс система у регион западног Балкана још није стигла ниједна вакцина.

Такође, изнео је податке о економским показатељима и плану помоћи привреди и држављанима РС, који потврђују да је и на овом пољу Србија прва у региону.

Председник ПД РК Адаму је, такође, констатовао да је упознат са изузетним резултатима РС на пољу економије и вакцинације и обавестио свог саговорника да је РК прва у ЕУ по броју тестираних грађана.

Након што су потврдили изузетно добре односе и сарадњу двеју земаља, амбасадор Благојевић је уручио председнику ПД РК позив председника Народне скупштине РС да посети Србију, што је он са задовољством прихватио.ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРВИЈЕ

 

Република Србија данас обележава свој национални празник Сретење.

Честитку поводом Сретења-Дана државности припремило је Министарство спољних послова Републике Србије, коју можете погледати на следећем линку:

https://youtu.be/Jh6idN_HKsQ

 

 

 

 ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - нерадни дани

Поводом државног празника Р. Србије, Амбасада Р. Србије у Никозији неће радити 15. и 16. фебруара 2021. године.АМБАСАДОР МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ ПРИСУСТВОВАО АРТИЉЕРИЈСКОМ ГАЂАЊУ ОРУЖАНИХ СИСТЕМА СРПСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ УВЕДЕНИХ У САСТАВ ВОЈСКЕ Р. КИПАР

АМБАСАДОР МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ ПРИСУСТВОВАО АРТИЉЕРИЈСКОМ ГАЂАЊУ ОРУЖАНИХ СИСТЕМА СРПСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ УВЕДЕНИХ У САСТАВ ВОЈСКЕ Р. КИПАР

Амбасадор Р. Србије Марко Благојевић, министар одбране Р. Кипар Хараламбос Петридис и командант Националне гарде генерал-пуковник Демокритос Зервакис присуствовали су 11. 02. 2021. године војној вежби на стрелишту у Китију, током које је испаљен први пројектил из самоходне хаубице Нора Александар ТГС.

Оружани систем Нора Александар ТГС је српске производње и састоји се од самоходних хаубица 155 милиметара типа Нора Б52КЕ, оклопних возила типа Милош и система за осматрање. Снабдевање овим оружаним системом је део вишегодишњег плана за унапређење и модернизацију кипарске националне гарде.

Након успешно обављеног гађања, министар одбране Петридис је честитао члановима националне гарде на изванредној обучености, напоменувши да ће се наставити са даљим унапређивањем и модернизацијом националне гарде према постојећим потребама.ВУЧИЋ: СРБИЈА СПРЕМНА ЗА ДИЈАЛОГ О КиМ, АЛИ НЕЋЕ БИТИ ПОНИЖАВАНА

ВУЧИЋ: СРБИЈА СПРЕМНА ЗА ДИЈАЛОГ О КиМ, АЛИ НЕЋЕ БИТИ ПОНИЖАВАНА

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.


Oпширније...
САСТАНАК СА ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У СРБИЈИ

САСТАНАК СА ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У СРБИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о европском путу Србије, наставку борбе против пандемије Ковид-19, спровођењу политичких и економских реформи, уз посебан акценат на владавину права и планове за нове инвестиције ЕУ у нашој земљи. 


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ И ГУЈОН ЧЕСТИТАЛИ САВИНДАН

СЕЛАКОВИЋ И ГУЈОН ЧЕСТИТАЛИ САВИНДАН

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности. 


Oпширније...
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2021. ГОДИНИ

КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2021. ГОДИНИ

Амбасада Републике Србије обавештава да је Министарство културе и информисања Републике Србије расписало Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години, који ће трајати до 09. марта 2021. године.

 


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ ЗА ПОЛИТИКУ: ГОДИНА ПОДМЛАЂИВАЊА СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

СЕЛАКОВИЋ ЗА ПОЛИТИКУ: ГОДИНА ПОДМЛАЂИВАЊА СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић. 


Oпширније...
БОЖИЋНИ ПАКЕТИЋИ ЗА ДЕЦУ ПРИПАДНИКА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ

БОЖИЋНИ ПАКЕТИЋИ ЗА ДЕЦУ ПРИПАДНИКА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ

У организацији Амбасаде Републике Србије у Никозији, почасног конзула Кипроса Илијадиса и Друштва српско-кипарског пријатељства, подељено је преко 150 пакетића деци припадника српске дијаспоре на Кипру.

Због епидемиолошких мера које су на снази, ове године није организован пријем у Амбасади, већ су пакетићи углавном достављани на кућну адресу.

Пригодни поклон пакети припремљени су и за војнике српског порекла, који се налазе на одслужењу војног рока у кипарској војсци.ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО РАСТУ ПРВА У ЕВРОПИ

ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО РАСТУ ПРВА У ЕВРОПИ

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.  


Oпширније...
СВАКИ СРБИН У ДИЈАСПОРИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ЛОБИСТА

СВАКИ СРБИН У ДИЈАСПОРИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ЛОБИСТА

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ НОВИ АМБАСАДОРИ, АЛИ ЦИЉЕВИ ИСТИ

СЕЛАКОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ НОВИ АМБАСАДОРИ, АЛИ ЦИЉЕВИ ИСТИ

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.


Oпширније...
ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА УРУЧИВАЊЕ ПОКЛОНА ДЕЦИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ НА КИПРУ ПОВОДОМ БОЖИЋА

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА УРУЧИВАЊЕ ПОКЛОНА ДЕЦИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ НА КИПРУ ПОВОДОМ БОЖИЋА

Обавештавамо да је Амбасада Републике Србије у Никозији, заједно са почасним конзулом Републике Србије господином Кипросом Илијадисом и Друштвом српско-кипарског пријатељства, и ове године обезбедила поклоне деци српске дијаспоре (старости до 12 година) поводом Божића.

Молимо да пријаву деце извршите радним данима у термину од 10-15 часова, а најкасније до среде 06.01.2021. године до 15 часова на телефоне амбасаде: 22 777 511 и 22 772 924, или путем e-mail адресе: nicosia@serbia.org.cy.

Напомињемо да је неопходно да пријаву деце обави један од родитеља.

О термину за преузимање поклона у Амбасади сви пријављени ће бити лично обавештени, како би се испоштовале мере које су на снази у Републици Кипар, а у вези са спречавањем ширења вируса ковид 19.

Амбасада РС у Никозији честита предстојеће празнике.

МИР БОЖИЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ НА КУРСУ ПОБЕДНИЧКЕ ПОЛИТИКЕ СТАБИЛНОСТИ

ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ НА КУРСУ ПОБЕДНИЧКЕ ПОЛИТИКЕ СТАБИЛНОСТИ

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд, 23. децембар 2020.БРНАБИЋ И БОРЕЉ: ПОЛИТИЧКИ И ЕКОНОМСКИ АСПЕКТИ ПРЕГОВОРА

БРНАБИЋ И БОРЕЉ: ПОЛИТИЧКИ И ЕКОНОМСКИ АСПЕКТИ ПРЕГОВОРА

Влада Републике Србије је саопштила да је, на данас одржаном Савету за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству.

Том приликом су размењена мишљења о актуелној политичкој и друштвено-економској ситуацији у Србији, а пре свега о даљој динамици преговора о приступању ЕУ, сарадњи у оквиру Заједничке спољне и безбедносне политике, као и о регионалној сарадњи на Западном Балкану.

 


Oпширније...
COVID-19: ОД 20. ДЕЦЕМРА НОВЕ МЕРЕ ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ

COVID-19: ОД 20. ДЕЦЕМРА НОВЕ МЕРЕ ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ

Страни држављани од 20. децембра неће моћи да уђу у Србију без негативног PCR теста, не старијег од 48 часова.

За држављане Републике Србије је приликом уласка у земљу обавезна кућна изолација у трајању од 10 дана, уколико приликом уласка немају негативан PCR тест.

Опширније:

https://www.srbija.gov.rs/vest/505937/od-20-decembra-bavezan-pcr-test-za-strance-pri-ulasku-u-srbiju.phpСЕЛАКОВИЋ: ПУНОПРАВНО ЧЛАНСТВО У ЕУ ОСТАЈЕ ПРИОРИТЕТ НОВЕ ВЛАДЕ

СЕЛАКОВИЋ: ПУНОПРАВНО ЧЛАНСТВО У ЕУ ОСТАЈЕ ПРИОРИТЕТ НОВЕ ВЛАДЕ

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.

Том приликом, шеф српске дипломатије истакао је да пуноправно чланство у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета Владе Србије, као и да је процес интеграције у ЕУ стратешки циљ, који се истовремено жели искористити за побољшање квалитета друштва.


Oпширније...
ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ДЕСЕТОЈ МЕДИЈСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ДЕСЕТОЈ МЕДИЈСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Удружење новинара Србије (УНС) уз под дршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону организоваће 29. децембра 2020. године Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону.

Тема конференције биће рад медија, организација и удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије Ковид-19, док ће у другом делу Конференције биће представљена и платформа УНС-а за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом.

Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију, Конференција ће бити одржана он-лајн путем апликације „Zoom“. Сви занитересовани представници медија, удружења и организација могу да пошаљу своје пријаве на елекстронску адресу ana.petronijevic@uns.rs до 17. децембра о.г.СРБИ КОЈИ ЖИВЕ НА КИПРУ НЕ ОСЕЋАЈУ СЕ КАО СТРАНЦИ

СРБИ КОЈИ ЖИВЕ НА КИПРУ НЕ ОСЕЋАЈУ СЕ КАО СТРАНЦИ

Број Срба који живе на Кипру стално варира, али се процењује да у тој земљи са регулисаним боравком има између 1.000 и 2.000 Срба.

Српски и кипарски народ везује иста релгија, слична култура, дугогодишњи добри политички и економски односи, али и борба за очување територија, у чему се међусобно подржавају.

Због те чињенице између осталог, као и због тога што између две земље нема визног режима, Срби који живе на Кипру, али и они који повремено овде бораве и раде или долазе као туристи, не осећају се као странци. 

“Грчки Кипрани доживљавају Србе као један братски народ и на Кипру никада нисмо доживели било какву врсту односа осим као са својима”, рекао је за Танјуг у Никозији Ненад Богдановић, Србин који годинама живи и ради у тој земљи.

Богдановић је и председник Друштва српско-кипарског пријатељства које је основано пре непуне две године, а са њима се током своје недавне посете Кипру сусрео и министар спољних послова Никола Селаковић.

Друштво је још у процесу регистрације и окупља стотинак чланова, који нису само Срби већ и Кипрани којима је близак наш народ и Србија, јер су у време бивше Југославије студирали у Србији или су у браку са Србином или Српкињом. “У нашем Друштву не постоје ми и они, већ смо сви ми заједно”, каже Богдановић.

Циљеви оснивања тог Друштва, додаје он, јесу боље упознавање историје и културе два народа, учвршћивање пријатељства, промовисање културних вредности, као и свака друга врста сарадње на пољу економије, спорта, образовања. . .

На Кипру већ две деценије постоји српска школа, а поред тога, Богдановић каже да се у оквиру кипарске православне цркве у Храму Светог Саве у Лимасолу једном месечно одржава верска служба на српском језику, а ускоро ће, каже, служба на српском бити одржана и у Никозији.

Службу држи, истиче Богдановић, велики пријатељ Срба отац Панталејмон, који је пореклом из северне Грчке, а живи на Кипру, док нашу земљу посебно воли јер је у њој студирао, а и ожењен је Српкињом. "И они су пример тог пријатељства, сарадње и јединства између Кипрана, Грка и Срба", наглашава Богдановић.

Члан Друштва српско-кипарског пријатељства је и Драгана Николић Христу, која 21 годину живи и ради као учитељица у српској допунској школи на Кипру, а која за Танјуг наводи да се часови одржавају у три града Никозији, Лимасолу и Ларнаки.

Тренутно српску допунску школу на Кипру похађа око 40 ученика, истиче Николић, а сећа се да је ранијих година било више ђака, чак до 70.

Тај пад постоји јер, како каже, наши људи почињу полако да се враћају у Србију. Већина деце је, додаје она, из мешовитих бракова, око 80 одсто, а у почетку, пре 20 година, било је више деце из чисто српских бракова.

Овде очекују да ће друштво стицати и нове чланове и да ће радити на што већем приближавању два народа, а услове за то виде и у туристичким понудама - Срби овде долазе на море, а Кипрани у Србију због религиозног и ловног туризма.

Богдановић истиче и да су Срби и Кипрани чланови Друштва, организовали неколико хуманитарних акција, заједничка окупљања, како у Никозији, тако и у месту Омодос које се налази у планинском делу, а како каже, биће их још.

ТанјугСЕЛАКОВИЋ И ФОТИУ О ПОВЕЗИВАЊУ СРПСКЕ И КИПАРСКЕ ДИЈАСПОРЕ

СЕЛАКОВИЋ И ФОТИУ О ПОВЕЗИВАЊУ СРПСКЕ И КИПАРСКЕ ДИЈАСПОРЕ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Никозији с комесаром председника Kипра за дијаспору Фотисом Фотиуом са којим је разговарао о повезивању Срба и Kипрана у дијаспори.

 


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ПУНА ПОДРШКА КИПРА СРБИЈИ ПО ПИТАЊУ КиМ И ЕУ

СЕЛАКОВИЋ: ПУНА ПОДРШКА КИПРА СРБИЈИ ПО ПИТАЊУ КиМ И ЕУ

Kипар је једна од држава која чврсто подржава Србију по питању њеног територијалног интегритета и суверенитета, као што то чини и Србија према Kипру, изјавио је данас шеф српске дипломатије. Након завршетка заваничне посете Kипру и своје прве посете након ступања на нову дужност, министар је српским медијима у Никозији рекао да је ту непромењену позицију Србије по питању подршке територијалном интегритету и суверенитету Kипра пренео и свом колеги Никосу Христодулидису.

„Поред тога, Kипар је и један од највећих заговорника пријема Србије у Европску унију и неко ко се труди да нам на сваком кораку и у свакој прилици пружи помоћ и подршку на нашем европском путу", рекао је Селаковић. Изразио је задовољство што је у првој билатералној посети био у пријатељској и братској држави као што је Kипар и додао да Србе са Kипранима везује сличан менталитет, култура, иста религија, везе из прошлости, али и заједнички проблеми на очувању територијалног интегритета и суверенитета. Такође, додаје министар, везује нас и будућност, јер је, наглашава, стратешко опредељење Србије управо европска будућност. „Многа су искуства која Kипрани могу да нам пренесу на том европском путу и она су за нас више него драгоцена", истакао је Селаковић. Kаже да је са свим званичницима са којима се састао на Kипру говорио управо о тој подршци коју Kипар пружа Србији, али и о томе колико би она могла да буде и већа уколико бисмо наставили да интензивирамо наше везе. „Уверен сам да ћемо у наступајућем период уз још јачу и бољу сарадњу на свим пољима помоћи једни другима да нам буде још боље као двема државама", закључио је Селаковић. Извор: ТанјугМИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ СА КИПАРСКИМ АРХИЕПИСКОПОМ ХРИЗОСТОМОМ ДРУГИМ

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ СА КИПАРСКИМ АРХИЕПИСКОПОМ ХРИЗОСТОМОМ ДРУГИМ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић наставио је данас званичну посету Kипру сусретом с кипарским архиепископом Хризостомом Другим. Састанак је одржан у Архиепископији у Никозији, где је шеф српске дипломатије поклонио Хризостому фототипско издање Мирослављевог јеванђеља, најстарије српске ћириличне књиге написане у последњој четвртини 12. века. Такође, Селаковић је поклонио и фотографију архиепископа Хризостома с недавно преминулим српским патријархом Иринејем, која је настала када је архиепископ боравио у Београду. Од кипарског архиепископа, Селаковић је добио сребрну икону прва два апостола који су дошла на Kипар и "отворили врата" хришћанству. Министар Селаковић је пре разговора са архиепископом обишао цркву Светог Јована која се налази при Архиепископији.

Посету Kипру Селаковић ће завршити састанком са председничким комесаром Фотисом Фотиуом задуженим за хуманитарна питања и прекоморске Kипране, као и сусретом са члановима Друштва српско-кипарског пријатељства. Извор: Танјуг


Oпширније...
ЈОКСИМОВИЋ И РОТ О ПРЕГОВОРИМА СРБИЈЕ И НОВОЈ МЕТОДОЛОГИЈИ

ЈОКСИМОВИЋ И РОТ О ПРЕГОВОРИМА СРБИЈЕ И НОВОЈ МЕТОДОЛОГИЈИ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.


Oпширније...
ПОЗИЦИЈА КИПРА ПО ПИТАЊУ КиМ ОСТАЈЕ НЕПРОМЕЊЕНА

ПОЗИЦИЈА КИПРА ПО ПИТАЊУ КиМ ОСТАЈЕ НЕПРОМЕЊЕНА

Позиција Кипра по питању Косова и Метохије је јасна и остаје непромењена, као и став Србије о пуној подршци територијалном интегритету и суверентитету Кипра, поручили су данас министри спољних послова Србије и Кипра Никола Селаковић и Никос Христодулидис.


Oпширније...
САСТАНАК МИНИСТРА Н. СЕЛАКОВИЋА СА САВЕТНИКОМ ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ ПРЕДСЕДНИКА РК К. КУРОСОМ

САСТАНАК МИНИСТРА Н. СЕЛАКОВИЋА СА САВЕТНИКОМ ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ ПРЕДСЕДНИКА РК К. КУРОСОМ

Министар спољних послова Р. Србије Никола Селаковић састао се 11. децембра 2020. године са саветником за спољну политику Председника Републике Кипар, Киријакосом Куросом. Тема састанка је била тренутна ситуација у источном Медитерану и на западном Балкану, као и сарадња земаља из ових региона.САСТАНАК МИНИСТРА Н. СЕЛАКОВИЋА СА МИНИСТРОМ Н. ХРИСТОДУЛИДИСОМ

САСТАНАК МИНИСТРА Н. СЕЛАКОВИЋА СА МИНИСТРОМ Н. ХРИСТОДУЛИДИСОМ

Министар спољних послова Р. Србије Н. Селаковић састао се у петак 11. децембра 2020. године са министром спољних послова Републике Кипар, Н. Христодулидисом, са којим је разговарао о билатералним односима двеју држава, као и о тренутним дешавањима у региону источног Медитерана и Западног Балкана. Двојица министара су се након састанка обратила јавности.САСТАНАК МИНИСТРА Н. СЕЛАКОВИЋА СА ПРЕДСЕДНИКОМ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА Р. КИПАР А. АДАМУОМ

САСТАНАК МИНИСТРА Н. СЕЛАКОВИЋА СА ПРЕДСЕДНИКОМ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА Р. КИПАР А. АДАМУОМ

Министар спољних послова Р. Србије Н. Селаковић састао се у петак 11. децембра 2020. године са председником Представничког дома Републике Кипар, А. Адамуом. На састанку су потврђени одлични политички односи између две државе и изражена спремност за наставак сарадње у областима од обостраног интереса.  САСТАНАК СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕУ АКРЕДИТОВАНИХ У СРБИЈИ И ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ

САСТАНАК СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕУ АКРЕДИТОВАНИХ У СРБИЈИ И ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.


Oпширније...
ОТВАРАЊЕ КЊИГЕ ЖАЛОСТИ У АМБАСАДИ РС У НИКОЗИЈИ

ОТВАРАЊЕ КЊИГЕ ЖАЛОСТИ У АМБАСАДИ РС У НИКОЗИЈИ

Обавештавамо да је поводом упокојења Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја отворена књига жалости у Амбасади Републике Србије у Никозији, од 23. до 25. новембра 2020. године, у времену од 11 до 14 часова (улаз из Metochiou 47).

Уколико организација доласка лица и уписивање у књигу жалости, услед мера и препорука које су на снази, физички није изводљиво, изјаве и писма саучешћа могу се послати електронским путем на имејл адресу: nicosia@serbia.org.cy

 

 ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ИРИНЕЈ УПОКОЈИО СЕ 20. НОВЕМБРА У СВОЈОЈ 91. ГОДИНИ

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ИРИНЕЈ УПОКОЈИО СЕ 20. НОВЕМБРА У СВОЈОЈ 91. ГОДИНИ

Амбасада Републике Србије на Кипру са великом тугом обавештава наше држављане који живе у овој братској Православној земљи, да се Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј јутрос, 20. новембра 2020. године Господње упокојио после здравствених компликација изазваних коронавирусом.

Памтићемо његову благост, темељност и пажљиво промишљање у свим аспектима црквених послова и грађења одличних односа са нашом Отаџбином, чиме је окупљао и водио српски народ у овим тешким временима, захвални што смо имали ту част да га лично упознамо и добијемо његов благослов за наш рад.

Спаситељ наш, Господ Исус Христос нека му подари рајско насеље и вечан спомен.

Благодарни на свим лепим тренуцима проведени са Блаженоупокојеним Патријархом Иринејем, молимо се Господу да га упокоји тамо где праведници почивају.ДРЖАВНИ ПРАЗНИК-НЕРАДНИ ДАН

Обавештавамо да Амбасада РС у Никозији неће радити у среду, 11. новембра 2020. године, имајући у виду да се према Закону о државним и другим празницима у Р. Србији, обележава Дан примирја у Првом светском рату.ОДЛУКА ЏУДО САВЕЗА РЕПУБЛИКЕ КИПАР ДА ДОДЕЛИ ТИТУЛУ ДОЖИВОТНОГ ПОЧАСНОГ ПРЕДСЕДНИКА ЏУДО САВЕЗА СТАНИСЛАВУ ЈАНКОВИЋУ

ОДЛУКА ЏУДО САВЕЗА РЕПУБЛИКЕ КИПАР ДА ДОДЕЛИ ТИТУЛУ ДОЖИВОТНОГ ПОЧАСНОГ ПРЕДСЕДНИКА ЏУДО САВЕЗА СТАНИСЛАВУ ЈАНКОВИЋУ

Амбасадор Републике Србије г. Марко Благојевић примио је и званично честитао г. Станиславу Јанковићу доделу титуле доживотног почасног председника Џудо савеза Републике Кипар, честитао му је и на свим успесима које је остварио и на афирмацији ове племените вештине широм света, током своје шездесетогодишње каријере. Амбасадор је нагласио допринос г. Станислава Јанковића развоју борилачких вештина у Републици Кипар и промоцији и јачању спортских веза између две државе. Пријемом је, уједно, обележен јубилеј његовог шездесетогодишњег бављења овим спортом и достизање највишег мајсторског звања у џудоу.


Oпширније...
САСТАНАК СА ПОТПРЕДСЕДНИЦИМА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ И ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ КИПРА

САСТАНАК СА ПОТПРЕДСЕДНИЦИМА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ И ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ КИПРА

Осмог октобра о.г. одржан је састанак амбасадора Републике Србије г. Марка Благојевића са потпредседником Привредне коморе Републике Србије г. Милованом Коцићем и потпредседником Привредне коморе Републике Кипар г. Диносом Мицидисом.

Тема састанка је била досадашња сарадња две привредне коморе, као и привредна сарадња Републике Србије и Републике Кипар, а као најважнија тачка договорена је даља координација српско-кипарског пословног удружења под окриљем две Привредне коморе.АМБАСАДОР БЛАГОЈЕВИЋ ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОЈ ПАРАДИ ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ КИПАР

АМБАСАДОР БЛАГОЈЕВИЋ ПРИСУСТВОВАО СВЕЧАНОЈ ПАРАДИ ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ КИПАР

Амбасадор Републике Србије г. Марко Благојевић присуствовао је свечаној паради организованој поводом националног празника Републике Кипар где се сусрео и разговарао, поред највиших државних званичника Републике Кипар, и са министром одбране Републике Грчке г. Николаосом Панајотопулосом и командантом Националне гарде Републике Кипар, генералом Димокритосом Зервакисом.

На свечаном дефилеу приказана су борбена средства произведена у Републици Србији која су уврштена у систем одбране Републике Кипар.SERBIA-ЕEMERGING TECH DEVELOPMENT HUB

 

 

Брошура доступна на следећем линку:

https://innovations.serbiacreates.rs/

 ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ

 

Брошура доступна на следећем линку:

https://inovacije.srbijastvara.rs/

 САСТАНАК АМБАСАДОРА БЛАГОЈЕВИЋА СА МИНИСТРОМ ПЕТРИДИСОМ

САСТАНАК АМБАСАДОРА БЛАГОЈЕВИЋА СА МИНИСТРОМ ПЕТРИДИСОМ

Амбасадор Марко Благојевић састао се 28. септембра о.г. са министром одбране Р. Кипар, Хараламбосом Петридисом, са којим је разговарао о билатералним односима две државе у домену одбране, као и о тренутним дешавањима у региону Источног Медитерана и Западног Балкана.

 РАДНИ ДОРУЧАК У ОРАГНИЗАЦИЈИ ЛИДЕРА ПАРТИЈЕ ДИСИ

РАДНИ ДОРУЧАК У ОРАГНИЗАЦИЈИ ЛИДЕРА ПАРТИЈЕ ДИСИ

Амбасадор Марко Благојевић присуствовао је 25. септембра о.г. радном доручку који је за чланове дипломатског кора организовао председник партије ДИСИ, А. Неофиту.

Том приликом, Неофиту је информисао о актуелним дешавањима у региону источног Медитерана и ситуацији у вези са ограђеним делом Фамагусте.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ-СРБИЈА ОД 24. 9. У КАТЕГОРИЈИ Б

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ-СРБИЈА ОД 24. 9. У КАТЕГОРИЈИ Б

Почев од 24. септембра 2020. године, држављанима Србије ће бити омогућен улазак на територију Р. Кипар, уколико поседују негативан PCR тест (не старији од 72 сата од полетања авиона).

Одређене категорије лица тест могу да ураде по доласку на Кипар (о сопственом трошку): кипарски држављани, њихови супружници из других земаља и њихова малолетна деца; лица која имају регулисан боравак на Кипру; лица која имају право уласка на основу Бечке конвенције; лица која имају специјалну дозволу уа улазак од стране Владе Р. Кипар; лица која долазе из државе која не нуди тестирање на корона вирус, независно од тога у коју категорију та држава спада.

Поред тога, сви путници који путују на Кипар, морају да имају кипарску пропусницу за лет (CyprusFlightPass), да би им било дозвољено укрцавање. Сва неопходна документа могу да се нађу и попуне електронски на електронској платформи, највише 24 сата пре лета: https://www.cyprusflightpass.gov.cy

Уведене су казне за све путнике који немају електронски попуњен Flight pass у износу од 300 евра.

 АМБАСАДОР МАРКО БЛАГОЈЕВИЋ ОТВОРИО МЕЂУНАРОДНИ КОШАРКАШКИ КАМП

Амбасадор Републике Србије на Кипру, Њ. Е. Марко Благојевић, заједно са г. Диносом Мицидисом, власником међународне прехрамбене индустрије „Мицидис“ (Mitsides) која послује у Србији и г. Мариосом Димитријадисом, директором у наведеној компанији, отворио је међународни кошаркашки камп „Mouflons Baskettball Camp 2020“ који води српски кошаркaшки тренер Немања Бједов.


Oпширније...
ПАРАСТОС ПОСТРАДАЛИМА У ЗЛОЧИНАЧКОМ НАПАДУ НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ КРАЈИНУ 1995. ГОДИНЕ

У августу 1995. године у удруженој злочиначкој акцији названој „Олуја“, убијено је више од 1.800 Срба, а њих преко 250.000 је протерано са својих вековних огњишта.

Тим поводом, у суботу 8. августа 2020. године са почетком у 9 часова, у цркви Светог Саве у Лимасолу, отац Пантелејмон ће служити парастос пострадалима и заједно са православним верницима помолиће се за изгнани српски народ.

Амбасада РС у Никозији обавештава и позива заинтересоване да присуствују парастосу.ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА

ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА

У оквиру пројекта „Учење српског језика као завичајног кроз онлајн курс 2020", удружење Академска српска асоцијација позива припаднике српске дијаспоре старости од 15 до 19 година да се пријаве на бесплатан индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа.


Oпширније...
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ- СРБИЈА ОД 16. ЈУЛА У КАТЕГОРИЈИ Ц

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ- СРБИЈА ОД 16. ЈУЛА У КАТЕГОРИЈИ Ц

На основу процене епидемиолошке опасности у вези са вирусом CoVID-19, надлежни органи Републике Кипар ажурирали су листу земаља чијим држављанима је дозвољен улазак на територију Р. Кипар, и која ступа на снагу 16. јула 2020. године.

Овим је Србија из категорије Б премештена у категорију Ц, што практично значи да ће улазак бити омогућен само кипарским држављанима који долазе из Србије и свима који на Кипру имају регулисан боравак. Они ће моћи да буду подвргнути тестирању по доласку на Кипар уколико код себе немају потврду о негативном резулату тестирања RT-PCR на COVID-19, не старији од 72 сата пре полетања.

Ове особе, без обзира на тест, морају да остану 14 дана у самоизолацији по доласку.

Сви путници, независно од категорије, морају електронски да попуне неопходне податке на сајту https://cyprusflightpass.gov.cy/ у периоду од 24 сата пре полетања. Уведене су казне за све путнике који немају електронски попуњен flightpass у износу од 300 евра.


Oпширније...
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Преносимо обавештење које су објавиле кипарске власти да се од данас, 13. јула 2020. године уводе казне за путнике који не попуне електронски Cyprus flight pass за улазак на територију Р. Кипар, у износу од 150 евра. Сви који се оглуше о ову уредбу, биће враћени у земљу из које долазе.

Попуњавање електронског формулара је обавезно за све путнике из свих категорија, да би им било одобрено укрцавање, али и улазак на Кипар.

Примећено је да неки путници попуњавају ручно ове формуларе, а неки уопште и не попуњавају, док авио-компаније праве грешке и пуштају их да се укрцају на лет.

Напомињемо да је само услед техничких проблема са сајтом дозвољено да се ручно попуњавају формулари.

Поред тога, путници који долазе из земаља категорије А, а немају Cyprus Flight Pass, биће третирани као путници из категорије Б земаља, и биће у обавези да се тестирају на кипарском аеродрому о свом трошку.Друга годишња Скупштина Друштва српско-кипарског пријатељства

ДРУГА ГОДИШЊА СКУПШТИНА ДРУШТВА СРПСКО-КИПАРСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

У суботу 4. јула 2020. године у винарији Василиадис у Омодосу, одржана је друга годишња Скупштина Друштва српско-кипарског пријатељства, којој је присуствовало преко 40 учесника.

Председник Управног одбора Друштва, Н. Богдановић је отворио рад Скупштине, након чега је уследило обраћање амбасадора РС у Никозији, М. Благојевића, док је секретар Управног одбора, А. Трзин информисала присутне о статусу регистрације Друштва, које улази у завршну фазу.


Oпширније...
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да домен Амбасаде Републике Србије у Никозији није био у функцији 24 сата од 01.07.2020. године. Напомињемо да је проблем отклоњен и да сви грађани, чија електронска пошта није достављена у наведеном периоду, могу поново да се обрате Амбасади на исту адресу (да понове слање својих електронских писама).

 ДОЗВОЉЕН УЛАЗАК ДРЖАВЉАНИМА Р. СРБИЈЕ НА КИПАР

Министарство здравља Р. Кипар извршило је процену епидемиолошке опасности у другим земљама у вези са вирусом CoVID-19, на основу чега је ажурирана листа земаља чијим држављанима се дозвољава улазак на територију Р. Кипар и са којима ће се успоставити директан авио саобраћај.


Oпширније...
НАПОМЕНА ПОВОДОМ ДРУГЕ СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ДРУШТВА СРПСКО-КИПАРСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

У вези обавештења о одржавању Скупштине Друштва српско-кипарског пријатељства која је планирана за суботу, 04. 07. 2020. године са почетком у 10. 00 часова, у винарији Vassiliades у месту Омодос, напомињемо да се електронски формулар попуњава само у случају да се први пут пријављујете за чланство, док је за чланове Друштва неопходна само регистрација за Скупштину путем контактирања Амбасаде на телефон 22 777 511 или e-mail nicosia@serbia.org.cy , а Амбасада ће вам потврдити да вас је регистровала као делегата за учешће у предстојећој Скупштини.

Регистрација се може обавити до среде, 01. 07. 2020. до 12:00 ч.ДРУГА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ДРУШТВА СРПСКО-КИПАРСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

У суботу, 04. 07. 2020. године са почетком у 10. 00 часова, у винарији Vassiliades у месту Омодос биће одржана друга Скупштина Друштва српско-кипарског пријатељства.

На дневном реду Скупштине је информисање о досадашњим активностима у вези регистрације друштва, плановима рада за наредни период, као и дискусија о другим темама везаним за српску заједницу на Кипру.

Позивамо све чланове Друштва српско-кипарског пријатељства да се региструју као делегати и присуствују скупштини.

Регистрација делегата се може извршити преко линка:

https://docs.google.com/forms/d/1na1uOAN9xbgrjjdK3cyDx_SPCf7dDoqMGnLEs4jJqEc/edit

или преко Амбасаде РС у Никозији телефон 22 777 511, e-mail nicosia@serbia.org.cy.

Напомињемо да је неопходно извршити регистрацију за присуство седници.

 ПОВРАТАК НАШИХ ДРЖАВЉАНА У СРБИЈУ

Обавештавамо да је у суботу, 30. маја 2020. године успешно реализован репатриациони лет авионом националног авио-превозника Air Serbia на релацији Ларнака-Београд.

Овим летом у Србију се вратило око 100 држављана Србије који су се затекли на Кипру након проглашења ванредног стања, а обратили су се Амбасади за помоћ.


Oпширније...
ПОЧАСНИ КОНЗУЛ СРБИЈЕ НА КИПРУ ДОНИРАО ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ

Почасни конзул РС на Кипру, Кипрос Илијадис донирао је и уручио пакете помоћи у храни и средствима за хигијену српским држављанима који су се затекли на територији Р. Кипар током ванредног стања и нису били у могућности да се врате у Србију.

Господин Илијадис је уплатио донацију на централни наменски рачун Р. Србије за прикупљање донација у сврху борбе против епидемије болести Covid-19.РАЗЈАШЊЕЊЕ КРИТЕРИЈУМА ПРИ ОДРЕЂИВАЊУ КАТЕГОРИЈЕ ДРЖАВА КОЈИМА ЋЕ БИТИ ДОЗВОЉЕН УЛАЗ НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ КИПАР НАКОН ОТВАРАЊА АЕРОДРОМА 9. ЈУНА

Јединица за епидемиолошки надзор и контролу инфективних болести Министарства здравља Р. Кипар објавила је епидемиолошку процену ризика земаља у вези са заразном болешћу Covid-19, коју је спровела са циљем поновног отварања граница.

Процена се ослања на основне епидемиолошке индикаторе земаља, као што је ефективни репродукцијски број R (t) на SARS-CoV-2, број нових жаришта епидемије и стопи смртности на 100.000 становника, процени распрострањености епидемије и класификацији према Светској здравственој организацији.


Oпширније...
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да ће продаја авио карата за специјални репатриациони лет Air Serbia из Ларнаке за Београд заказан за 30. мај 2020. године у 14:30 часова, обављати у четвртак 28. 05. и петак 29. 05. 2020. године, у периоду од 9 до 17 часова.

Продаја ће се вршити доласком лично у пословницу агенције „Amathus“ у Никозији, Homer Avenue 17, 1511 Nicosia, или путем телефона +357 22 716 500.

Сви који су оставили своје податке Амбасади РС у Никозији имаће загарантована места, односно приоритет при куповини карата на овом лету.

Наглашавамо да у овом тренутку не можемо са сигурношћу да проценимо када ће бити организован следећи директан лет за Београд или настављене редовне линије авио превозника на релацији Ларнака-Београд и обратно, имајући у виду да је данас Уредбом Владе Р. Кипар званично продужена забрана летова на још 11 дана (до 9. јуна), што је објављено у Службеном гласнику Р. Кипар.

Амбасада је ургирала да се Република Србија уврсти међу земље са којима ће се успоставити редован авио саобраћај у првој или другој фази отварања аеродрома на Кипру.ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да ће национални авио-превозник Air Serbia реализовати лет на линији Ларнака-Београд у суботу 30. маја 2020. године.

Све детаље лета као и продају карата Air Serbia ће објавити у току данашњег дана на свом веб сајту.

С обзиром да се Р. Србија не налази ни у једној од две категорије земаља са којима ће у наредних месец дана бити успостављен авио саобраћај, не можемо да потврдимо нити да демантујемо информацију да ће током јуна месеца бити летова за Србију.АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У Р. СРБИЈУ

Обавештавамо да је Влада Р. Србије донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Р. Србију, чиме су отворени сви гранични прелази и од 22. маја 2020. године функционишу у уобичајеном режиму.

Такође, укинута је забрана уласка у Р. Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, што практично значи да за улазак у Р. Србију више није потребна посебна сагласност/ дозвола – ни за улазак домаћих, ни за улазак свих категорија страних држављана.

Свим лицима која улазе у Р. Србију- уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста- приликом пасошке контроле уручује се писмено обавештење, односно здравствено упозорење, на српском и енглеском језику, о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.САОПШТЕЊЕ ОДЕЉЕЊА ЦИВИЛНОГ РЕГИСТРА И МИГРАЦИЈА РЕПУБЛИКЕ КИПАР

Одељење цивилног регистра и миграције обавештава грађане који трпе последице забране летова уведене као мера спречавања ширења корона вируса о процедури уласка страних држављана који се налазе у иностранству на територију Републике Кипар, као и повратка страних држављана који се налазе на Кипру у њихове земље:


Oпширније...
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ГЛАСАЧА У ИНОСТРАНСТВУ

Преносимо саопштење Министарства државне управе и локалне самоуправе: Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке будући да постоји могућност злоупотребе истих.Поновљени конкурси Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписала је конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и мат