| |     latinica | english  
Насловна
Парламентарни избори 24.04.2016.

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству. Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима. Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи. По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству. Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља. Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак. Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Сви грађани Републике Србије са правом гласа, који имају боравиште у иностранству могу, преко Дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије у Никозији, поднети Захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће гласати у иностранству. Пријава се може поднети најкасније пет дана пре закључења Јединственог бирачког списка (до 02. априла 2016. године), у Амбасади Републике Србије: 2, Vasilissis Olgas Str. 1101 Nicosia, поштом на исту адресу или мејлом: nicosia@serbia.org.cy

Уз пријаву се подноси и копија важећег пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним Јединственим матичним бројем грађана (ЈМБГ).

Провера уписа у Јединствени бирачки списак може се извршити преко линка http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

Ако утврди да није уписан у Јединствени бирачки списак, бирач подноси Амбасади у Никозији истовремено са захтевом за гласање у иностранству и Захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Амбасада оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи, према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од родитеља.
 
 
 
Информације о законској регулативи за спровођење избора (Закон о избору нарoдних посланика, Упуство за спровођење избора за народне посланике, Роковник за вршење изборних радњи за спровођење избора и др.) доступна је на званичном саjту Републичке изборне комисије http://www.rik.parlament.gov.rs


Медијске активности

На плану медијског пласмана информација о последицама елементарне непогоде у Р.Србији и рeaлизацији континуираног анимирања ширег кипарског аудиторијума, у циљу прикупљања хуманитарне помоћи, у сарадњи са нашим и кипарским држављанима, утицајним у кипарском медијској сфери, реализована је медијска активност, која је обухватала израду аудио и видео клипа, који су у претходних десетак дана ( од 28.05 до 10.06.) константо емитовани у договореним терминима, у оквиру радијске мреже и на телeвизисјким каналима.

 

Репортажа о последицама поплава у Р.Србији приказана је 08.06.2014. на Сигма ТВ, у вечерњем информативном програму."Charity Direct Line"

У сарадњи са CYTA, покренута је акција "Charity Direct Line", која ће трајати од 28.5.2014 до 31.7.2014

Корисници CYTA-a мобилних телефонских услуга, послатим смс-ом на број 7000 и уносом текстуалне поруке : Serbia 1, Serbia 3, Serbia 5, донираће  1, 3 или 5 ЕУР, у сврху прикупљања хуманитарне помоћи за Р.Србију.

Активности на плану прикупљања хуманитарне помоћи за отклањање последица поплава у Р.Србији су промовисане и у медијској сфери, пласирањем информација на порталима, емитовањем видео-материјала на ТВ станицама и аудио-записа, на радијским станицама широм острва. Поменута кампања трајаће наредних десет дана.

 Видео запис из хеликоптера - поплаве Србија

 Влада укинула ванредну ситуацију на територији Републике
Београд, 23. мај 2014. године – Влада Републике Србије укинула је на данашњој седници, на предлог Републичког штаба за ванредне ситуације, ванредну ситуацију на територији Републике која је, због поплава које су задесиле нашу земљу, била на снази од 15. маја.

 


Председник Владе Републике Србије Александар Вучић исказао је на седници, која је била отворена за представнике медија, захвалност свим министрима на ангажману током претходних дана, и предложио да се данас усвоји и одлука о томе да се за Скупштину Србије и грађане припреми посебан извештај о мерама предузетим за време поплава.

Вучић је најавио да ће се сви министри у Влади Србије одрећи по једне плате и да ће та средства бити уплаћена као помоћ за ублажавање последица поплава. 

Председник Владе је додао да постоји препорука и за директоре државних институција и друге функционере да се одрекну дела примања, али у мањим износима него министри.

Он је истакао да тешка ситуација изазвана поплавама не сме да буде алиби за одлагање и отказивање било каквих преузетих обавеза, и поручио да се што пре припреме приоритетни закони.

Према његовим речима, потребно је да се убрзано припреме закон о раду, као и закони о планирању и изградњи, приватизацији и стечају.

Вучић је најавио да ће сутра бити одржана седница Социјално-економског савета, на којој ће бити разговарано о сету реформских закона. 

Он је навео да му је канцелар Савезне Републике Немачке Ангела Меркел пренела да немачки народ неће оставити Србију без помоћи и подршке, и додао да је прихватио њен позив да 11. јуна посети Берлин.

 Финансијске донације за санирање последица елементарних непогода у РС

Ради збрињавања угроженог становништва Републике Србије и санирања последица поплава, надлежним службама Републике Србије тренутно најпотребнија помоћ у прибављању алуминијумских чамаца, хеликоптера, шатора и ћебади, као и да је Влада Репбулике Србије отворила следеће жиро-рачуне на који се могу уплатити новчана средстава за помоћ:

Динарски жиро рачун - Отклањање последица ванредних околности поплаве, број 840-3546721-89;

Девизни жиро рачун 01-504619-100193230-000000-0000 - Министарство финансија - Управа за трезор, Београд - наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, IBAN код RS3590850461901932380, са инструкцијама за уплату у ЕУР и УСД 

У оквиру Министарства формиран Кризни штаб, са задатком да координира активности везане за прикупљање помоћи и донација из иностранства. Чланови Кризног штаба могу се контактирати на број телефона 066 806-6-224 или путем е-маил адресе: kriznistab@mfa.rs.

Сугерисано је да се хуманитарна помоћ упућује у новцу будући да се потребе за одређеним врстама роба мењају, као и да је помоћ потребна хитно, а да царинска процедура подразумева одређени временски период, као и да је сама дистрибуција примљеног материјала у поплавама погођеним подручијама отежана.

У циљу избегавања високих банкарских провизија за трансфер новца у Републику Србију, обавештавамо вас да до 9.6.2014 новац уплаћујете и на рачун Амбасаде Републике Србију у Републици Кипар, Никозија отворен у Bank of Cyprus на број: 015-31-020641 a од 10.6 koд исте банке на рачун број: 357012611973, са сврхом уплате: Отклањање последица ванредних околности поплаве.ИНФОРМАЦИЈЕ О ПОПЛАВАМА

Информације о поплавама можете преузети са сајта МСП, будући да он садржи информације којсе се дневно ажурирају у контакту са осталим државним службама. Линк сајта - http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/vazno/poplave?lang=cyr.

 ДЕТАЉИ ПЛАЋАЊА

PAYMENT INSTRUCTIONS-EUR

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A: VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K: ORDERING CUSTOMER
FIELD 56A: DEUTDEFF
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A: /DE2050070010093590800
/ACC,WITH BANK/   NBSRRSBG

FIELD 59:  /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY)    MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70: DETAILS OF PAYMENTДЕТАЉИ ПЛАЋАЊА- УСД

PAYMENT INSTRUCTIONS-USD

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A: VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K: ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A: BKTRUS33
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A: /04415465
/ACC,WITH BANK/   NBSRRSBG

FIELD 59:  /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY)    MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70: DETAILS OF PAYMENTХуманитарни смс бројеви

Слањем смс-а на број 1003 могуће је уплатити искључиво са телефонских бројева cрпских оператера мобилне телефоније.Архива вести
Парламентарни избори 24.04.2016.
Медијске активности
"Charity Direct Line"
Видео запис из хеликоптера - поплаве Србија
Влада укинула ванредну ситуацију на територији Републике
Финансијске донације за санирање последица елементарних непогода у РС
ИНФОРМАЦИЈЕ О ПОПЛАВАМА
ДЕТАЉИ ПЛАЋАЊА
ДЕТАЉИ ПЛАЋАЊА- УСД
Хуманитарни смс бројеви
Елементарне непогоде у РС
Влада прогласила тродневну жалост поводом жртава поплава